LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Friday 29 January 2016

In My Definition of... Cucur Udang

Assalamualaikum.

Mama adalah terfavourite sekali makanan yang deep-fried ni. Taktaulah pasai pa. Dulu time muda-muda bolehlah main telan ikut suka je, sebab badan boleh maintain lagi tak kira hape pun yang ditelan. La ni, kena kira la uolsss. Tak boleh main ikut sedap tekak je. (Welcome to 3 seriessss). Nangis.

Jarang jugak naik kat rumah ni cucur udang. Sebab..wellllll.. mama kan rajin. Hehehe. Ni terlebih rajin, teringin pulak tu, so buat jelah. Hihihi. Dah biasa makan yang home-mak-made, so bila makan yang beli tu macam-macamlah pulak komen kan. Buat sendiri ajelah. Lagi puas hati. So, memang betullah orang kata, home cooking is the best.

Cucur Udang


Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 genggam taugeh-dibersihkan 
2-3 pokok kucai- dibersihkan dan dipotong 1 inci
Udang secukupnya-dibersihkan
1 biji bawang merah-dihiris
1/2 biji cili hidup-dihiris
1 sudu teh baking powder
1/2 cawan air
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu besar gula
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
1. Satukan tepung, baking powder, gula dan garam dalm mangkuk. 
2. Masukkan air sedikit demi sedikit. Gaul rata. Tambahkan sedikit air jika adunan terlalu pekat. Tambahkan sedikit tepung jika adunan terlalu cair. 
3. Masukkan taugeh, kucai, bawang dan cili. Gaul hingga semua bahan disaluti tepung. 
4. Masukkan udang dan gaul lagi. 
5. Panaskan minyak. Sudukan adunan kedalam kuali dan goreng hingga garing. 
6. Angkat dan toskan sebelum dihidang. 

p/s:
#Serbuk kunyit sebagai pewarna saja. Taknak pun boleh. Suka hati. Kalau rasa kurang kuning, tambah lagi. 
#Masa sudukan adunan tu, jangan lupa ambil udangnya sekali. 
#Mama selalu sudukan adunan selebar tapak tangan mama. Hihihi. Tu bukan sudu, tu tapak tangankan. Hehehe. 
#Size doesn't matter masa menggoreng. Mama selalu buat besar-besar, sebab mama kan RAJIN. Nanti nak makan potongla kecik-kecik into bite size. Baru boleh feeling-feeling kedai. Hihihi. 
#Best served with kuah (sos/kuah kacang). In my case, mama served with sos keropok lekor ( pun bolehhhhh) (>___,<). 
#Complete set of coq udang mesti ada tokua goreng (tauhu) and timun. 



Thursday 28 January 2016

In My Definition of... Stir-fry Taugeh & Kucai

Assalamualaikum.

Setiap kali makan, kalau boleh, mesti nak ada sayur. Tak kisahlah sayur masak campak-campak pun. Paling lekeh pun, ada ulam. Tapi kalau dah dalam peti tu sekeping sayur pun takde, nak buat macam mana. Hihihi.

So, ini adalah sayur versi paling simple. Mama kalau masak, yang dah simple tu, kalau boleh nak simple lagi. Hahaha. Mama masak sambil anak dok hauhau menangis uolsss. Mana tahan nak berlama-lama. Hihihi.


Stir-fry Taugeh & Kucai


Bahan-bahan:
Segenggam taugeh-dibersihkan
3-4 pokok taugeh-dibersihkan dan dipotong 1 inci.
2 biji bawang merah-dihiris
1 ulas bawang putih-diketuk
2 biji cili api-dipotong
1 sudu besar fish sauce
1 sudu teh sos tiram
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
1. Panaskan miyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan cili. 
2. Masukkan sos tiram. Masukkan taugeh dan kucai. Kacau rata. 
3. Perasakan dengan fish sauce. 
4. Sedia untuk dihidang. 

p/s:
# Kalau takde fish sauce, boleh substitute dengan garam. 
#Boleh juga masukkan udang/fishcake/telur sebagai rencah. Mama tak bubuh satu pun sebab udang ada sikit, fishcake pulak takde stok, telur takmaulah sebab takmau campur makanan laut dan darat. Gitteww. Pemakanan sunnah tu uolssss. ;P (Jangan kecam saya).
#Jangan kacau lama-lama. Agak-agak layu sikit je, dah boleh tutup api. Adalah dalam 4-5 minits. 








Tuesday 26 January 2016

In My Definition of... Sambal Tumis Udang Petai

Assalamualaikum.

Tetiba teringin nak makan pedas-pedas macam tu, so teringat ada udang. Petai pun ada lagi yang beli entah bila tak habis-habis. Hihihi. Cari pasal sangatlah mama ni makan petai di hari bekerja. Mungkin kena pakai mask masuk kelas nanti. Hahahaha.

Cekidauttttttt...

Sambal Tumis Udang Petai


Bahan-bahan:
Semangkuk kecil udang-dibersihkan & digaram-kunyitkan
1 cawan cili kisar + belacan
1 biji bawang besar-diblend/tumbuk
2 ulas bawang putih-diblend/tumbuk
Segenggam petai
Sedikit air asam jawa 
Garam, gula secukup rasa
Minyak untuk menumis. 

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan goreng seketika udang. Angkat dan ketepikan. 
2. Asingkan minyak lebihan goreng udang dan tumis bawang besar dan bawang ptuih yang telah ditumbuk tadi hingga garing. 
3. Masukkan cili yang dikisar dengan belacan. Masak hingga cili garing dan pecah minyak. 
4. Masukkan petai dan air asam jawa. Masak seketika. 
5. Perasakan dengan garam dan gula . 
6. Bila sambal dah elok perisa, masukkan udang dan kaup-balik hingga udang masak. 
7. Sedia untuk dihidang.


p/s:
# Kalau cili tu masa blend tak letak belacan, boleh juga belacan tu bancuh dengan air dan curahkan masa tengah tumis cili tu. Ramas-ramas gitu (sampai hancur) pun boleh belacan tu. 
# Asam jawa boleh ganti dengan asam keping. Campaklah barang sekeping, dua. 
#Kalau guna paste asam jawa, cuma ambil sikit saja. Hujung sudu aje (1/4 sudu teh). Banyak-banyak takut termasam pulak sambal tu nanti. 


Monday 25 January 2016

Ekonomi Rumahtangga 101: Sabun Mandi

Assalamualaikum.

Baru-baru ni, macam viral sekejap pasal sabun ni ha. Ada orang share cara dia basuh baju sekolah sampai putih berseri-seri baju sekolah anak dia, guna sabun mandi aje. Sekarang ni kan, kos sara diri serba tinggi. Semua barang pun nak naik harga. Tang mana boleh jimat, kita jimatla. Ye dak? Hihihihi...

So, mama pun mentrylah basuh baju anak-anak mama dengan cara depa bagi tu, with some modifications. Kalau ikut cara depa, depa parut sabun tu, then curah air panas and rendamlah baju tu. Cara mama, mama sabunkan semua baju tu, then baru curah air panas and rendam.

Baju Adik- Before.
Baju adik ni kena susu coklat. Memang penuh habislah satu baju ni.

Baju adik- After

Baju adik ni macam tak aci sikitla, sebab mama sental jugak ni. Tu pasal berseri-seri lain macam sikit. Hihihihi. Tapi series mama cakap, cara ni work 100% sebab stokin along boleh bersih tanpa mama sental. 

Sebelum ni, baju anak-anak mama yang kotor mintak nyawa macam baju adik ni, memang mama gosok sabun mandi kat baju pastu rendam pastu sental dulu. Nak dapat hasil tiptop macam ni, memang naik muscle jugakla tangan ni. ;P. Sebelum ni jugak, baju-baju ni mama akan rendam lamaaaaa, pastu baru basuh. Sebab kalau rendam kejap-kejap, nanti dia punya kotoran yang degil tu, macam tak hilang-hilang degilnya. Naik semput menyental. 

Terap habislah kilang sabun basuh hat mahai-mahai nu... Hihihihi. 

Monday 18 January 2016

AH#4

Assalamualaikum...

Mesti ada yang ingat mama expecting, kan? Choiiiiiii. Hihihihi. Not yet, not yet. Mama bagi laluan kat yang lain-lain dulu. Takpe. I is can wait. Hehehe.

La ni, dalam rumah ni dah bertambah lagi satu baby untuk dijaga, tapi baby kucingla. Hihihihi. Walaupun dia takdelah baby sangat pun, tetap mama nak panggil dia baby jugak. Well, yang tak baby dalam rumah tu, mama je. Yang lain semua baby, sebab tu semua benda mama yang nak kena buatkan. Yelah, baby uolss. Baby. Kan tak reti buat apa. lol.

AH#4

Lama dah sebenarnya kucing ni jadi member baru family kami. Since before Along Angah bersunat lagi. Rumah mama ni memang jadi port lepak ada sekor kucing ni. Tapi dia tak buat kacau apa pun, just tumpang berteduh (agaknya), so mama biar ajelah. So, adalah satu hari ni, mama dengar kucing asyiklah dok mengiau-ngiau aje kat luar rumah. Kebetulan, time tu hujan and papa pun tak balik malam tu, so mama pun memang takdelah keluar menjenguk . Bila bangun pagi tu, dengar dia dok mengiau lagi. Semalaman ke dia dok mengiau tu? Kesiannya. 



Papa up gambar ni kat group WA taman kitorang. Rupa-rupanya, ni adalah kucing salah sorang orang kat taman ni jugak. Dia cakap, nanti dia datang ambil. Tapi kitorang mintak untuk bela, sebab adik seems suka kat kucing, plus nak latih Along Angah jadi lebih bertanggungjawab, gittewww. Lagipun, orang tu dah ada se-reban kucing oiii. So, since that, jadiklah dia AH#4 kami. 

Dah berbulan jadi family members, until recently barulah dia bernama. Angah namakan dia "Newbie". Mama dengar dia dok cakap. Entah cerita kartun apa dia cilok nama ni. Hehehe. Along tukang bagi makan je, dari segi emosinya, mama rasa Angahlah yang banyak melayan. Adik? Dia tukang henyak jek. Hihihihi. 

Thursday 14 January 2016

In My Definition of... Pecal Meleleh

Assalamualaikum.

Oh, kat Kedah kami tak panggil pecal, kami panggil gado-gado. . Bukan gaduh-gaduh tau. ;P.No,no,no. Takmau gaduh-gaduh. Hihihi. Favourite MIL iolss ni.

MIL ni mama tengok, dia susahlah nak puji depan-depan muka kita ni ha, kalau kita masak tu sedap.Tapi takdelah pulak dia nak mengeji kalau masak tak sedap pun . Tapi kalau memang dia suka apa yang kita masak tu,(mestilah sedap kan sebab tu suka?...hiks), dia akan cakaplah, "Mak suka ni", tak pun dia cakaplah kat siapa-siapa yang ada depan dia masa tu. Kembang montot iolss. Awww. Hihihihi.

Korang pun trylah. Nanti bolehlah kita kembang montot secara berjemaah. Hihihi.

PECAL MELELELELEH


Bahan-bahan:
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar gula merah
Segenggam kacang tanah-disangai dan ditumbuk kasar
1 cawan air
Sedikit gula pasir
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa. 

Untuk sayurnya, mama guna:
Kangkung- dipotong dan dicelur
Taugeh-dicelur
Kacang panjang-dicelur
Timun-dipotong mancis


Cara-cara:
1- Panaskan minyak dan tumis cili kering hingga garing dan pecah minyak. 
2- Masukkan air. Renehkan seketika. 
3- Masukkan gula merah dan kacang tanah. Biarkan mendidih. 
4- Perasakan dengan garam dan gula mengikut selera masing-masing.
5- Agak-agak kuah dah pekat (ikut kesukaan tekak masing-masing), padamkan api. 
6- Biarkan kuah kacang menyejuk sebelum digaulkan dengan sayur-sayurnya. 
7- Sedia untuk dihidang. 


p/s:
1- Cili tu macam biasalah, dah siap-siap diblend dengan bebawangs. 
2- Sayurnya tu boleh dipelbagaikan lagi. Apa yang mama ada ni adalah yang terbasic sekali. ;P




Wednesday 13 January 2016

Along is 8

Assalamualaikum.





Dear Along, 


“I’ll love you forever,

I’ll like you for always,



as long as I’m living

my baby you’ll be.”


Happy 8th birthday, baby!














Quotes taken from 
Robert Munsch’s children’s book, Love You Forever.

Tuesday 12 January 2016

Surat Untuk Mak: Selamat Hari Lahir, Mak!

Assalamualaikum.

Mak,

Dulu-dulu, masa kat sekolah, bila birthday, nanti kawan-kawan, sibuklah semua orang pakat dok wish. Kembang kuncup hidung masa tu rasanya. Hihihi. Masa kat matrik lagi teruk. Dapat member semua tingtong, dah habis kena simbah dengan air entah apa-apa depa. Segala tepung, semua depa campur. Nasib depa main simbah-simbah time tengah mandi, dalam bilik air. Depa ni ambil pengajaran sebenarnya. Hahaha. Sebab orang first yang depa prank lama sebelum kak tu, depa pi dok pecah telur kat orang tu, kat dalam bilik pulak tu. Merasalah masing-masing, kena basuh balik bilik tu. Basuh okey, bukan mop gitu-gitu je. Lepas tu, seminggu bilik bau hanyir. Hahahaha. Padan muka. Nak rasa bersalah pun dah tak guna.



Kak tak ingat dah sejak bila kak dok main wish-wish kat mak dengan abah bila birthday ni. Dulu, mana ada wasap masap bagai ni. Apa-apa, semua kena call. Sebelum call tu, bukan mainlah dok karang ucapan dalam hati. 4-5 kajang mau ada lah tu. Elok dah cakap dengan mak, taktau terbang pi mana dah ucapan-ucapan tu semua. Krik...krik..krik... ja yang ada. Hahahaha.



Tahun 2008, elok pulak esoknya kak bagi hadiah cucu kat mak. Hihihi. Cucu sulung pulak tu. Kesayanganlah sangat ni. Kak rasa, antara Along dengan Angah, Alonglah satu-satunya cucu yang mak ingat birthday dia. :) 


Hari tu kami 3 beradik- kak, Mat dengan Dikyah- berkumpul, seronok kami dok gelak-gelak bila cerita kenagan kami dengan mak, abah masa kami kecik-kecik dulu. Sakit perut kak gelak dengar depa dua orang dok cerita. Lama kak tak gelak macam tu rasanya. Banyak cerita yang kak taktau rupanya. Hahahaha.


Mak,

Selamat hari lahir yang ke 54, mak.

Kak doakan semua yang terbaik untuk, mak. 

InsyaAllah, satu hari kami adik-beradik akan pi jenguk mak disana. 







Kak rindu mak. 





Saturday 9 January 2016

Latihan Bersabar

Assalamualaikum.

2015 mama berakhir dengan penuh ketidakpuasan hati. Of crossla tak puas hati kat orang lain. Takkanla mama tak puas hati terhadap diri sendiri pulak? Hahaha. Gila. Bila mama tak puas hati, mama akan buat muka cencurut, dan membebel. Bila mama membebel, ha... memang boleh maut orang yang mendengarnya. Mama boleh membebel 3 hari 3 malam okey. Jangan cari pasal dengan mama. ;P

Sekarang ni rasa macam makin menjadi-jadi pulak cerewet mama ni. Semua benda tak betul. Yang mama buat jelah yang betul . Yelah, dah rumah mama,kan. Mestilah ikut cara mama. Kang apa-apa tak betul sikit, nama mama jugak yang dipetiknya. Kalau korang petik nama papa ke, MIL ke, memang mama lantakkan aje. So, korang kalau nak petik nama mama, makesure petik yang murni-murni aje, ok? ;p

Kalau kat rumah tu, selalu rasa macam restless betul. Kerja macam tak habis-habis. Kalau weekend tu, celik-celik mata je dah entah apa-apa kerja mama buat. Sampai naik kejang urat kaki punya lama berdiri buat kerja. Baru nak baring 5 minit, papa dah buat ayat macam mama ni dari pagi asyiklah membongkang. Pemalas punya worang. Mama ni jenis sensitif. Mama cepat terasa dengan apa yang orang cakap. Rasa macam, eh, dia ni perli aku ke apa ni. Tapi tulah, bila dah mama terasa macam kena perli jek, mulalah semua kerja yang mama buat dari pagi tadi, pagi semalam, even yang minggu lepas pun mama nak sebut. Ikhlas tu dah kelaut lah nampaknya.

So, disebabkan mama telah berazam untuk jadi lebih sabar, so latiahn pertama ialah dengan mama menjadi kurang cerewet, and more laidback and relax.Oh, sebelum tu, kenalah tanya papa dulu. Pa, mama boleh kalau mama tak bising, membebel, or marah-marah, tapi boleh tak mama taknak kemas rumah sangat? Penatlah buat kerja rumah. Buat yang mama rasa perlu jelah. Baju tak lipat? Baju anak comot? Sampah penuh? Mama nak tutup mata je. Boleh? Papa kata, eh, tak bolehlah. Kalau dah tak boleh, ada dua pilihan jelah:

1- Semua orang teruskanlah apa yang semua orang dok amalkan sekarang ni, biarlah mama yang dok buat semua kerja kat rumah ni, tapi tahanlah amukan mama. Mungkin lepas ni setiap hari lah pulak kot. or,

2- Semua orang sama-sama buat kerja, and mama pun happy, and mama pun tak membebel apatah lagi mengamuk. (win-win kot) tapi dengan syarat, semua kerja kenalah ikut spesifikasi and cara kerja mama.<---- boleh hilang sabar semua orang. Hihihi

Mama tengah berlatih bersabar lah ni. Bersabar tak buat apa-apa.
Sabarlah sabariah!


Tuesday 5 January 2016

Azam Paling Baru

Assalamualaikum.

Azam mama tahun ni adalah:

1- Bebas PTPTN. 
Iyelah uolss, mama ni idakle genius mana. Acah-acah genius je lebih. Hihihi. Itu pasal le dulu belajar, kena minjam dengan PTPTN. InsyaAllah, sikittttt je lagi duit nak cukup, mama nak bayar lump-sum terus. (Ketaq satu badan sebab nak kena keluarkan duit. I is kedek).

2- Buat research
Aduiyaiii. Research ni rasanya, dah dok carryforward dari 18 tahun lepas lagi. Hehehe. Dulu, masa interview, kemain bila orang tanya, 'where do you see yourself in another 5 yeras?', kemain kan eksyen cakap, "oh. i think i'm doing my phd, blablablaaaa....". Phuiii. 2016 ni nak masuk 6 tahun dah kerja. PhD? Apa tu? Hehehehe. (At least, 2015 mama ended with 2 FYP students and 1 IID project-walaupun menumpang. Start small kekdahnya.)Phuiii.

3-Lebih bersabar
Letihlah berlatih bersabar ni. Balik-balik mama jek yang kena sabar dengan orang. Habis, tak kira pulak orang punya sabar dengan kerenah mama ni? Hihihi. Iyelah-iyelah. Mintak hampun, mintak mahap. Sila beri tunjuk ajar.

4-Pulun saving
Bukan pulun bagi perabih, pulun bagi banyaklah. Ni kalau azam no 1 tercapai, lagilah kena pulun. Nak kampoi balik, bak kata arwah Abah.

5-Travel dengan anak-anak
Anak-anak pun dah tau erti hotel, uolss. (Nangis) Mungkin tahun ni boleh langkah jauh sikit? Naik kapal terbang ke? *winkwink* (Tabung sapa mama nak korek ni?)


Cukuplah yang ni dulu.
Harap-harap mama diberilah kekuatan untuk mencapaikan azam mama ni.