Amboiii. Lamanya berehat. Hahaha.
Dulu-dulu, masa kecik-kecik, bila bulan puasa, mesti abah akan request mak untuk buat nasi ulam. As a budak kecik, mestilah mama tak suka, apa ni, nasi campur macam-macam, kan. Bila dah besar (read: tua) tiba-tiba tekak terasa nak makan. Disebabkan ramai adik-beradik balik rumah MIL baru-baru ni, so that'sit, jomlah kita buat.
First time sebenarnya try buat ni, after sooooooooooooo many years tak makan.
Ulam-ulaman yang terlibat. |
So, resipi, jom?
NASI ULAM
Bahan-bahan:
3-4 cawan nasi putih, disejukkan
2 ketul ikan tenggiri masin- digoreng, diasingkan tulang dan dihancurkan
2 kuntum bunga kantan
3 batang serai
3 helai daun kunyit
3-4 helai daun limau purut
Sengenggam daun kesum
2 labu bawang besar
Ulam-ulaman pilihan
Cara-cara:
1- Semua tumbuhan diracik halus ala bunga rampai.
2- Semua bahan disatukan dalam bekas dan digaul rata.
3- Adjust rasa (tambah garam jika kurang masin, etc)
4- Siap dan sedia untuk dihidang.
p/s:
#1- Hari tu mma guna ikan kembung masin. Dah letak 5 ekor pun still kurang rasa lagi. Next time memang kena guna ikan tenggiri masam tu.
#2- Boleh makan dengan lauk-pauk macam nasi biasa.
No comments:
Post a Comment