Semalam buat sayur lemak labu, balance ada separuh biji lagi labu tu. Nak disimpan-simpan, rasanya akan ke tong sampah jua. Tak baik membazir,kan. Lepas puas memikir, akhirnya dapatlah idea untuk membingkakan aje si labu tu.
Resipi pun sempat tengok sekali imbas je,entah betul ke tidak. Tapi kalau negokkan hasilnya nih, macam lebih dari betul. Pergh, first time kot. Bangga dengan diri sendiri. Hehehe
BINGKA LABU
Bahan-bahan:
2 cawan labu
2 cawan tepung gandum
2 cawan susu cair
2 biji telur
3/4 cawan gula pasir
2 sb gula perang
2 sudu besar santan serbuk
secubit garam
Cara-cara:
1- Gaul labu dengan sedikit minyak and grill for about 5 minutes at 180C
2- Blend semua bahan hingga halus dan sebati.
3- Minyakkan acuan dan tuang adunan ke dalam acuan.
4- Bakar selama 10 minits, dengan suhu 165C.
5- Sambung lagi bakar for 3 minutes at 180C.
6- Siap dan sedia untuk dihidang.
p/s
#1- Susu cair tu boleh ganti dengan santan.
#2- Ikut lidah mama, rasa macam manis sikit. Cuma gula putih tu boleh kurangkan tak payah ngam-ngam 3/4 pun ok kot.
No comments:
Post a Comment