Assalamualaikum.
Entah apa gila, tetiba 2 minggu berturut-turut meng-cheesecake. Kalau masing-masing selim melim takpe lah nak melantak lemak-lemak gini, ini lemak yang ada pun dah tak larat nak membawa, lagi ada hati menambah lemak. Ewwww.
Since sebelum tu dah buat oreo cheese cake, ni time try yang lain le pulak. Ni bukan apa, saja nak menunjuk kononnya diri tu berkemahiran. Puiiii. Hahaha.
Nasib baik cari-cari blueberry jumpa jugak. Takdelah kempunan blueberry cheesecake nya. Kalau tak, mungkin kena mengadap batu belah batu bertangkup. Hahaha.
Macam biasa, no-bake menjadi pilihan hati, sebab i is "rajin". Sapa yang "rajin" macam i, elok sangatlah follow resipi ni. Confirm lepas tu mak mertua puji melambung-lambung kalau hidangkan kek ni kat dia. Hewhewhew.
NO-BAKE BLUEBERRY CHEESECAKE
Bahan-bahan:
Base:
1 peket digestive biscuits - dihancurkan
1 peket nestum 3-in-1 perasa original
4 sudu besar mentega - dicairkan
Filling:
200g (1 tub) Cream cheese
200g (1 kotak kecil) Whipping cream - suhu sejuk
2 sudu besar Susu pekat manis
2 sudu besar Gula ising
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar gelatin + 1 sudu besar air suam - kacau hingga jadi pes & tak berketul
Hiasan:
1 pek fresh blueberry
3 sudu besar jem mixberries
1 sudu besar gula
1 sudu besar lemon juice
Sedikit bancuhan tepung jagung
Cara-cara:
Base:
1- Satukan semua bahan dan tuangkan kedalam loyang.
2- Tekankan adunan hingga menutupi keseluruhan permukaan loyang.
3- Sejukkan seketika.
Filling:
1- Pukul whipped cream hingga kental.
2- Dalam bekas yang berlainan, pukul cream cheese dan semua bahan lain hingga kembang.
Blueberry filling:
1- Satukan kesemua bahan (kecuali tepung jagung) dan renehkan dengan api kecil.
2- Sambil-sambil tu, sequeeze semua blueberry dan kacau rata.
3- Ketepikan lebih kurang 4-5 sudu besar adunan. dan dibiarkan sejuk.
4- Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga adunan menjadi likat.
5- Sejukkan.
Assembling:
1- Adunan bluberry filling yang diasingkan dimasukkan ke dalam adunan cream cheese dan digaul rata.
2- Masukkan adunan cheese ke atas lapisan base yang tadi. dan ratakan.
3- Sejukkan selama 1-2 jam.
4- Curahkan blueberry filling dan ratakan hingga menutupi seluruh permukaan kek.
5- Sejukkan lagi hingga lapisan blueberry set.
6- Sedia untuk dihidang.
p/s:
Lesson learned kali ni:
#1- Kena doublekan amount semua bahan sebab nipis pulekkk kek nya. Macam separuh je ketinggian kek ni dari kek SR.
#2- Atau pun, guna acuan yang kecik sikit.
#3- Lagi lama kek dichilledkan, kek akan jadi set elok.
No comments:
Post a Comment