Tiba-tiba terasa nak buat pes tomyam sendiri. Browse resipi sana sikit, sini sikit, pastu memandai-mandai. Nasib baik menjadi. Hahaha. . Oh, baru ingat kenapa mama nak buat pes sendiri ni. Sebab nak elakkan MSG, kononnya lah. Sebab papa kata dia pening bila makan foods yang ada MSG. Pulak tu, si Along dah suka bebenor le pulak makan tomyam. Itu yang mama fikir, tak elok pulak kalau asyik makan yang ber MSG bagai kan. Sekurang-kurangnya, kita kontrol apa yang dimakan oleh keluarga kita di rumah.
Dah dua kali mama buat pes ni. Kali ke dua, buat lebih. Pastu simpan dalam freezer. Dah nak puasa ni, boleh buat lagi untuk stok. hihihi. Macam-macam boleh buat dengan pes ni. Hari tu, masak spageti, lumur kat ayam pastu gril pun sodap (mama dah buat), and macam-macam lagi lah senang ceritanya.
Grilled Tomyam Chicken |
Moh nengok resipinye, ye.
HOMEMADE TOMYUM PASTE
Bahan-bahan:
1 cawan cili kering - direndam / direbus hingga kembang*
5-6 ulas bawang merah (gemok-gemok)*
3-4 ulas bawang putih (gemok-gemok)*
1 inci Halia*
1/2 inci Lengkuas*
3 helai daun limau purut - dibuang tulang tengah daun*
1 pokok daun ketumbar - dicuci bersih termasuk akarnya sekali*
1 cawan air asam jawa
2-3 sudu besar Sos ikan
2 sudu besar pes otak udang
2 sudu besar gula melaka
Garam secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
1- Semua bahan * dipotong kasar.
2- Panaskan minyak dan tumis semua bahan * hingga naik bau.
3- Blend hingga semua betul-betul halus.
4- Satukan bahan blend dengan semua bahan yang lain.
5- Masak dengan api kecil hingga naik minyak (Lebih kurang 30 minit).
6- Padamkan api dan sejukkan sebelum disimpan.
No comments:
Post a Comment