LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 24 November 2017

In My Definition of ... Sup Ayam dan Cendawan Berkrim

Assalamualaikum.

Hai-hai uolss. Mama kembali lagi. Actually mama tengah kebosanan dalam kelas menjaga budak-budak tengah buat test ni ha. Daripada membuang masa melangok saja, baiklah lagi kalau mama share resipi, tak gitu? Hehehehe. 



Actually, sup ni mama masak masa Kak B and Ummu datang rumah tu hari. Mama kan baru lepas bersalin, diorang ni kawan tempat kerja datang nak tengok baby lah ni. Padahal mama dah nak naik kerja dah pun. Kurang lebih seminggu dari masa diorang datang. Disebabkan diorang datang petang, so mama decide untuk hidang something yang ringan-ringan jelah. Ringan-ringan pun berpeluh jugaklah ketiak memasaknya. Hehehehe. 

Oh ye. Sup ni was served with naan bread (kedai mari). 

SUP AYAM & CENDAWAN BERKRIM


Bahan-bahan:
1liter susu (Fullcream)
2-3 biji cendawan butang, fresh - roughly chopped/diced
1 keping isi ayam - roughly chopped/diced
1 labu bawang besar, medium-diced
2 ulas bawang putih- chopped
1 sudu besar butter
1 sudu besar tepung gandum
1 kiub ayam
Oregano
Lada hitam
Lada Putih
Garam secukupnya.

Cara-cara:
1- Cairkan butter dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. 
2- Masukkan ayam dan cendawan butang. Kacau dan masak hingga kering airnya. 
3- Masukkan tepung gandum dan kacau seketika. 
4- Masukkan susu dan kacau rata hingga tepung tidak bergentel/berketul. 
5- Masukkan kiub ayam. 
6- Taburkan sedikit oregano, lada hitam dan lada putih. Kacau rata. 
7- Sesuaikan rasa garam. 
8- Biarkan mendidih seketika. 
9- Setelah sup mencapai consistency yang disukai, padamkan api.
10- Sedia untuk dihidang.


INSPIRED NAAN

Bahan-bahan:
1 bungkus naan 
2 sudu besar melted butter *mama guna minyak masak aje
1 sudu besar grated parmesan
a dash of oregano
1 ulas bawang putih - finely grated 
Sedikit garam
Serbuk paprika

Cara-cara:
1- Semua bahan (kecuali paprika) disatukan dan digaul rata. 
2- Sapukan bahan tadi keatas naan.
3- Tabur rata paprika ke seluruh permukaan naan tadi. 
4- Bakar sekejap hingga naan kelihatan garing. 
5- Served with sup ayam tadi. 

P/s:
#1-Actually, this was inspired by parmesan oregano kat subway sana. Tapi mama twist sikit pakai naan. Cari french loaf merata tak jumpa. 
#2- Mama guna garlic naan. Kalau plain naan pun sedap jugak. 
#3- Mama bakar guna toaster jek. Tak kuasa nak guna oven. Jimat karan. Hahahaha



No comments:

Post a Comment