LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday 5 December 2017

In My Definition of ... Grilled Mushroom Chicken

Assalamualaikum.


Entah apa kena, tiba-tiba rasa nak makan something different daripada hari-hari biasa. Yelah dah kalau asyik-asyik sambal, masak kicap and kari je, boring jugak ye dak? Kat rumah ni, kalau nak senang masak,taknak kena masak berkali-kali, kenalah masak lauk yang semua orang makan. Kebetulan pulak, bahan semua dah ada, so jalannnnn. 


GRILLED MUSHROOM CHICKEN


Bahan-bahan:
4 Chicken thighs- deboned*
1 biji bawang putih - grated*
1 inci halia - grated*
2 sudu besar tepung jagung*
Sedikit serbuk lada putih*
1 cup Button mushroom- sliced
1 biji bawang besar - diced
1 biji bawang putih - diced
1 sudu besar tepung gandum
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit air 
Sedikit kicap (for color)
1 ketul kiub ayam
Garam, gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
1- Satukan semua bahan bertanda * dengan sedikit garam dan perap seketika. 
2-Panaskan minyak dan goreng (shallow fry) ayam hingga luaran agak garing. Angkat dan ketepikan.
3- Dalam periuk / kuali yang sama, (guna mnyak lebihan tadi) tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. 
4- Masukkan cendawan dan masak hingga kering airnya. 
5- Masukkan tepung gandu dan kacau lagi. 
6- Masukkan air dan kiub ayam. Kacau hingga tepung tidak lagi bergentel. Biarkan mendidih seketika. 
7-Masukkan kicap (a dash of)), serbuk lada hitam dan serbuk lada putih. Kacau rata. 
8-Sesuaikan rasa dengan garam dan gula (jika perlu). 
9-Masukkan kembali ayam yang telah digoreng tadi dan biarkan seketika hingga kuah mendidih dan pekat. 
10- Padamkan api dan sedia untuk dihidang. 

p/s:
#1- Tepung gandum adalah sebagai ejen pemekat. Kalau dalam chinese cooking, depa guna tepung jagung. Kalau western cooking guna tepung gandum. Masak tepung gandum + butter/oil/any fat (1:1). Ni dipanggil roux. Kalau untuk sos, selalunya roux ni masak hingga dia macam brownish sikit. Kalau sup tak payahlah brownish sangat, nanti sup kita nampak color pelik, tak menyelerakan pulekkk.
#2- Kicap tu adalah optional. Takmau letak pun tak pa aih. Tak jadi berdosa pun. ;P
#3-Air + kiub ayam boleh ganti dengan chicken stock, kalau ada.
#4- Nanti dah pandai buat sendiri chicken grilled ni, confirm dah tak pandang yang kat SR sinun. Hehehe.
#5- Mama served with nasi ayam.

No comments:

Post a Comment