Assalamualaikum.
Sementara belum start puasa lagi ni, gigihlah mama meng-up resipi campak-campak cara mama. Mudah-mudahan ada yang tertarik dan menerai. Harap-harap kalau tak banyak, dapat sikit bantu korang-korang pun jadi lah.
Pernah along tanya mama, kenapa mama asyik ambil gambar makanan? Mama cakap, nanti bila along dah kahwin, bolehlah jadi rujukan untuk isteri along. Along nak makan apa, yang macam mama pernah masakkan untuk along, nanti along tunjukkan jelah kat isteri along. Hahaha. Aje gila mama along ni, anak baru darjah 4 dah cakap pasal kahwin. Hahahaha.
By the way, ayam halia ni pada mama adalah senang ya amat nak sediakan. Cong ceng, cong ceng, tak sampai 15 minit dah siap. Kira kalau bulan puasa tu, kalau sampai rumah pukul 7 pun masih sempat lagi lah nak siapkan lauk untuk berbuka tu. Tapi kerja kena pantas le, yong. Kalau dah kau kopek bawang pun dekat 10 minit, lepas tarawih ajelah kau makan. Hehehehe
AYAM HALIA
Bahan-bahan:
1 keping dada ayam - dibersihkan dan dihiris nipis
1 ulas bawang putih - dihiris
1 biji bawang besar (size S) - dihiris
2 inci halia - dihiris memanjang
1 biji cili hidup - dihiris
1 sudu besar sos tiram
Sedikit lada putih
Garam secukup rasa
Cara-cara:
1- Panaskan minyak dan tumis semua bahan hiris hingga naik bau.
2- Masukkan ayam dan kacau rata.
3- Masukkan sos tiram, Kacau lagi.
4- Tabur rata lada putih, dan perasakan dengan garam. Kacau rata.
5- Padam kan api. Sedia untuk dihidang.
p/s:
#1- Disebabkan guna isi dada aya je semata, jadinya masa nak memasak tu sekejap je.
#2- Dada aya tukar dengan isi peha/ thigh pun sedap jugak. Tapi kena debone dulu la, baru syok makan (and cepat masak).
#3- Dah nama pun ayam masak halia, makanya memang selambaklah halia dalam tu. Kena selak-selak halia baru jumpa ayam, gitu.