Assalamualaikum.
Daging ni tak tau lah kenapa, macam terpaling gemor pulak. Kerap pulak naik dalam family ni.
Assalamualaikum.
Daging ni tak tau lah kenapa, macam terpaling gemor pulak. Kerap pulak naik dalam family ni.
Assalamualaikum.
Kerabu ni mama buat masa belum puasa tu hari. Entah apa kena, tiba-tiba papa cakap dia teringin nak makan kerabu perut. Alahhhhhh. Sapsapsoi je tu.
Bahan-bahan:
200-300g perut - direbus dan dihiris
1 cawan taugeh - dibersihkan dan dicelur seketika.
2-3 batang kacang botor - dihiris nipis
1 biji tomato - dihiris kasar
1 biji bawang besar - dihiris
2 biji cili hidup*
3 biji cili benggala*
Sedikit belacan*
Sedikit kerisik
Limau nipis secukupnya
Garam, gula secukup rasa
Cara-cara:
1- Bahan bertanda * ditumbuk halus.
2- Masukkan kerisik dan gaul rata.
3- Sesuaikan rasa dengan garam, gula dan limau nipis.
4- Masukkan semua bahan dan gaul rata.
p/s:
#1- Kerabu yang sedap adalah kerabu yang balance masam, manis, masin, pedas dan pelbagai lagi rasa yang sepatutnyalah.
Assalamualaikum.
Kalau kat Kedah nun (atau mana-mana negeri belah utara), sepanjang jalan memang akan jumpa banyak gerai-gerai jual kalau tak laksa, bihun sup. Sangat-sangat banyak. Dah nak cari goreng pisang pulak kemain susah. Hahaha.
Assalamualaikum.
Al-kisah terjadi sebab adunan lapisan atas kuih Seri Muka Durian tu terlebih. Kalau guna loyang yang tinggi sikit mungkin ngam je adunan tu, tapi sebab mama guna yang shallow, melimpah-limpah pulak kang kalau pulun tuang semua jugak. So, adunan tu mama tuang dalam muffin tin and bakar. Orang creative macam ni lah. (Hah, angkat lagi, tinggi lagi.) Hahahaha.
Tapi kan, mama lagi suka yang kuih bakar ni tau, sebab dia takde pulut. Hahaha. Taktaulah sebab dia takde pulut tu ke, sebab bakar ke, tapi rasa durian dia menag pekat melekat. Memang sedaplah cerita dia. Ini pun korang boleh try jugak.
KUIH BAKAR DURIAN
p/s:
#1- Makan panas-panas pun sedap.
Assalamualaikum.
Durian frozen dalam peti nun boleh tahan banyak jugaklah. Papa suka nau beli durian, pastu makan tak habis. Nak buat tempoyak, stok tempoyak pun banyak. (Sapa nak meh datang amik kat umah). Kayangan betholllll dah kalau musang king pun ko tempoyakkan, kan. Hahaha.
Sedang elok pulak si dak Shafiq sengeh ni up resipi Seri Muka Durian dia. Moh kita cuba, kurang-kurang clear jugak peti sejuk kita tu ye dak.
Assalamualaikum.
Hari ni terlebih rajin pulak mama nak share dengan korang compilation of my resipi sayur tak payah masak. Ada jugak lah yang kena masak, tapi masak sikittttt jek. Come on lah, korang janganlah malas-malas macam mama eh, cer rajin sikit. Hehehehe.
Bulan puasa nanti, kalau dah tak tau nak masak apa, korang try ler resipi mama ni, insyaAllah, takkan mengkuciwakan korang.
Assalamualaikum.
Rasa macam tak banyak mama share sayur-sayur eh? Nampak sangat kurang masak sayur. Hehehe. Sayur hari ni senang yo masak eh, kalau mama yang masak mana maunya yang susah-susah. Jangan risau le.
Assalamualaikum.
Eh korang tau tak banyaknyalah jenis laksa ni. Boleh kata, every state ada depa punya own laksa. And masing-masing ada ciri unique pada laksa depa, walaupun kuah depa semua ada rasa yang hampir sama, iaitu rasa ikan. Mama ingatkan bila orang dok sebut-sebut laksa penang or laksa utara tu, ingatkan sama lah dengan apa yang mama selalu makan dari kecik, rupa-rupanya ...
And utara tu, which state yang depa try to refer sebenarnya? Sebab utara ni ada 4 states kot. Perlis, Kedah, Penang and Perak. So which one is which?
Nak lagi paham, boleh usha kat sini. Mama pun lepas tengok ni baru tau. Boleh imagine tak betapa innocent dan noob nya mama dalam arena laksa ni. Hahaha. Tapi logikla, mama bukan hantu laksa pun.
Disebabkan mama not really into laksa, so sepanjang nak masuk 15 tahun dah kahwin ni, sekali pun mama tak pernah try masak laksa. Bukan tak reti, reti je. Kalau tak tau sangat pun, apa masalahnya, Uncle G kan ada. Entah macam mana, satu hari tu teringinlah pulak. Bukan teringin nak makan laksa, tapi teringin nak masak laksa, pasal nampak ikan selayang gemuk-gemuk. Balik tu, keletang-keletung ... pooof ... jadilah my first ever laksa kedah.
Bila dah buat tu, teruslah kita pun bagi sana, bagi sini, bagilah semua orang pakat rasa laksa kita kannn. Hidden agenda dia sebenarnya nak habaq kata laksa pun kita pandai masak aihhh. Hahaha. Lepas tu, masak laksa ni dah jadi macam acara mingguan, setiap minggu masak, sampailah mama dah malas. Hahaha.
Assalamualaikum.
Mama tengah puasa ni sebenarnya, tapi kan bila mengingatkan betapa sedapnya kengsom ni, dengan masam manis masin dia semua cukup, ya Allah, tak sedar dah meleleh air liur ni ha. Hahaha. Teruk betholll perangai. Macam budak baru belajar puasa.