LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Thursday 14 January 2016

In My Definition of... Pecal Meleleh

Assalamualaikum.

Oh, kat Kedah kami tak panggil pecal, kami panggil gado-gado. . Bukan gaduh-gaduh tau. ;P.No,no,no. Takmau gaduh-gaduh. Hihihi. Favourite MIL iolss ni.

MIL ni mama tengok, dia susahlah nak puji depan-depan muka kita ni ha, kalau kita masak tu sedap.Tapi takdelah pulak dia nak mengeji kalau masak tak sedap pun . Tapi kalau memang dia suka apa yang kita masak tu,(mestilah sedap kan sebab tu suka?...hiks), dia akan cakaplah, "Mak suka ni", tak pun dia cakaplah kat siapa-siapa yang ada depan dia masa tu. Kembang montot iolss. Awww. Hihihihi.

Korang pun trylah. Nanti bolehlah kita kembang montot secara berjemaah. Hihihi.

PECAL MELELELELEH


Bahan-bahan:
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar gula merah
Segenggam kacang tanah-disangai dan ditumbuk kasar
1 cawan air
Sedikit gula pasir
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa. 

Untuk sayurnya, mama guna:
Kangkung- dipotong dan dicelur
Taugeh-dicelur
Kacang panjang-dicelur
Timun-dipotong mancis


Cara-cara:
1- Panaskan minyak dan tumis cili kering hingga garing dan pecah minyak. 
2- Masukkan air. Renehkan seketika. 
3- Masukkan gula merah dan kacang tanah. Biarkan mendidih. 
4- Perasakan dengan garam dan gula mengikut selera masing-masing.
5- Agak-agak kuah dah pekat (ikut kesukaan tekak masing-masing), padamkan api. 
6- Biarkan kuah kacang menyejuk sebelum digaulkan dengan sayur-sayurnya. 
7- Sedia untuk dihidang. 


p/s:
1- Cili tu macam biasalah, dah siap-siap diblend dengan bebawangs. 
2- Sayurnya tu boleh dipelbagaikan lagi. Apa yang mama ada ni adalah yang terbasic sekali. ;P




No comments:

Post a Comment