LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Friday 29 January 2016

In My Definition of... Cucur Udang

Assalamualaikum.

Mama adalah terfavourite sekali makanan yang deep-fried ni. Taktaulah pasai pa. Dulu time muda-muda bolehlah main telan ikut suka je, sebab badan boleh maintain lagi tak kira hape pun yang ditelan. La ni, kena kira la uolsss. Tak boleh main ikut sedap tekak je. (Welcome to 3 seriessss). Nangis.

Jarang jugak naik kat rumah ni cucur udang. Sebab..wellllll.. mama kan rajin. Hehehe. Ni terlebih rajin, teringin pulak tu, so buat jelah. Hihihi. Dah biasa makan yang home-mak-made, so bila makan yang beli tu macam-macamlah pulak komen kan. Buat sendiri ajelah. Lagi puas hati. So, memang betullah orang kata, home cooking is the best.

Cucur Udang


Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 genggam taugeh-dibersihkan 
2-3 pokok kucai- dibersihkan dan dipotong 1 inci
Udang secukupnya-dibersihkan
1 biji bawang merah-dihiris
1/2 biji cili hidup-dihiris
1 sudu teh baking powder
1/2 cawan air
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu besar gula
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
1. Satukan tepung, baking powder, gula dan garam dalm mangkuk. 
2. Masukkan air sedikit demi sedikit. Gaul rata. Tambahkan sedikit air jika adunan terlalu pekat. Tambahkan sedikit tepung jika adunan terlalu cair. 
3. Masukkan taugeh, kucai, bawang dan cili. Gaul hingga semua bahan disaluti tepung. 
4. Masukkan udang dan gaul lagi. 
5. Panaskan minyak. Sudukan adunan kedalam kuali dan goreng hingga garing. 
6. Angkat dan toskan sebelum dihidang. 

p/s:
#Serbuk kunyit sebagai pewarna saja. Taknak pun boleh. Suka hati. Kalau rasa kurang kuning, tambah lagi. 
#Masa sudukan adunan tu, jangan lupa ambil udangnya sekali. 
#Mama selalu sudukan adunan selebar tapak tangan mama. Hihihi. Tu bukan sudu, tu tapak tangankan. Hehehe. 
#Size doesn't matter masa menggoreng. Mama selalu buat besar-besar, sebab mama kan RAJIN. Nanti nak makan potongla kecik-kecik into bite size. Baru boleh feeling-feeling kedai. Hihihi. 
#Best served with kuah (sos/kuah kacang). In my case, mama served with sos keropok lekor ( pun bolehhhhh) (>___,<). 
#Complete set of coq udang mesti ada tokua goreng (tauhu) and timun. 



No comments:

Post a Comment