LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday 26 January 2016

In My Definition of... Sambal Tumis Udang Petai

Assalamualaikum.

Tetiba teringin nak makan pedas-pedas macam tu, so teringat ada udang. Petai pun ada lagi yang beli entah bila tak habis-habis. Hihihi. Cari pasal sangatlah mama ni makan petai di hari bekerja. Mungkin kena pakai mask masuk kelas nanti. Hahahaha.

Cekidauttttttt...

Sambal Tumis Udang Petai


Bahan-bahan:
Semangkuk kecil udang-dibersihkan & digaram-kunyitkan
1 cawan cili kisar + belacan
1 biji bawang besar-diblend/tumbuk
2 ulas bawang putih-diblend/tumbuk
Segenggam petai
Sedikit air asam jawa 
Garam, gula secukup rasa
Minyak untuk menumis. 

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan goreng seketika udang. Angkat dan ketepikan. 
2. Asingkan minyak lebihan goreng udang dan tumis bawang besar dan bawang ptuih yang telah ditumbuk tadi hingga garing. 
3. Masukkan cili yang dikisar dengan belacan. Masak hingga cili garing dan pecah minyak. 
4. Masukkan petai dan air asam jawa. Masak seketika. 
5. Perasakan dengan garam dan gula . 
6. Bila sambal dah elok perisa, masukkan udang dan kaup-balik hingga udang masak. 
7. Sedia untuk dihidang.


p/s:
# Kalau cili tu masa blend tak letak belacan, boleh juga belacan tu bancuh dengan air dan curahkan masa tengah tumis cili tu. Ramas-ramas gitu (sampai hancur) pun boleh belacan tu. 
# Asam jawa boleh ganti dengan asam keping. Campaklah barang sekeping, dua. 
#Kalau guna paste asam jawa, cuma ambil sikit saja. Hujung sudu aje (1/4 sudu teh). Banyak-banyak takut termasam pulak sambal tu nanti. 


No comments:

Post a Comment