LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Thursday 28 January 2016

In My Definition of... Stir-fry Taugeh & Kucai

Assalamualaikum.

Setiap kali makan, kalau boleh, mesti nak ada sayur. Tak kisahlah sayur masak campak-campak pun. Paling lekeh pun, ada ulam. Tapi kalau dah dalam peti tu sekeping sayur pun takde, nak buat macam mana. Hihihi.

So, ini adalah sayur versi paling simple. Mama kalau masak, yang dah simple tu, kalau boleh nak simple lagi. Hahaha. Mama masak sambil anak dok hauhau menangis uolsss. Mana tahan nak berlama-lama. Hihihi.


Stir-fry Taugeh & Kucai


Bahan-bahan:
Segenggam taugeh-dibersihkan
3-4 pokok taugeh-dibersihkan dan dipotong 1 inci.
2 biji bawang merah-dihiris
1 ulas bawang putih-diketuk
2 biji cili api-dipotong
1 sudu besar fish sauce
1 sudu teh sos tiram
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
1. Panaskan miyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan cili. 
2. Masukkan sos tiram. Masukkan taugeh dan kucai. Kacau rata. 
3. Perasakan dengan fish sauce. 
4. Sedia untuk dihidang. 

p/s:
# Kalau takde fish sauce, boleh substitute dengan garam. 
#Boleh juga masukkan udang/fishcake/telur sebagai rencah. Mama tak bubuh satu pun sebab udang ada sikit, fishcake pulak takde stok, telur takmaulah sebab takmau campur makanan laut dan darat. Gitteww. Pemakanan sunnah tu uolssss. ;P (Jangan kecam saya).
#Jangan kacau lama-lama. Agak-agak layu sikit je, dah boleh tutup api. Adalah dalam 4-5 minits. 








No comments:

Post a Comment