LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday 14 April 2015

In my definition of... URAP

Assalamualaikum...

Sejak dua menjak disampuk hantu masak ni, cam ter-rajinlah pulah mama memasak iye? Heheheh.

Arini nak share resipi urap pulak. Mama rasa urap ni memang makanan orang Melaka, kot? Selalunya orang buat urap ni pakai pegaga jek. Tapi cam tak acilah pulak kalau panggil urap pegaga walhal segala mak nenek tumbuhan ada dalam tu kan. Biasalah, masterchef kan? Mesti nak olah sana-sini. Alah, kalau mama nak tambah bahulu ka, kek gulung ka, dalam resipi pun sapa nak larang. Mama yang masak, ikut suka hati mama lah, kan?Heheheh. Tergarang pulak.

Urap ni adalah makanan mama masa dalam pantang tu ari. Pergh!!! Selera betul makan. Sapa lah dok kata makanan orang pantang ni tak sedap? Mama makan sedap aje. ;P

Oh ye! Pegaga is good untuk mak-mak berbaby baru macam iolss, sebab dia ialah milk booster.
So, check-check-check it out bebeh.


URAP

Bahan-bahan:
Pegaga -dicuci & diracik kasar
Taugeh
Kacang botol-diracik halus
Kelapa parut-segenggam
Bawang merah
Bawang putih
Cili api
Ikan bilis-sejemput
Minyak untuk menumis
Garam & gula secukup rasa

Cara-cara:
1. Bebawang, cili dan ikan bilis ditumbuk. Ketepikan. 
2. Kelapa parut ditumbuk manja dengan baki-baki bebawang tadi. Ketepikan.
3. Panaskan minyak dan tumis bebawang tadi. 
4. Bawang dah garing elok, masukkan kelapa. Gaul 2,3 kali, masukkan segala tumbuhan yang ada. Gaul sebati hingga sayur layu. 
5. Season to taste with gula and garam.
6. Taraaaaa. Dah boleh makan. 

p/s penaja:
1) Apa-apa tumbuhan pun boleh diguna pakai, asalkan tidak mendatangkan mudarat kepada tubuh badan sendiri sudahhh. 
2) Again, takdak sukatan-sukatan yang specific. Semua adalah 'agak-agak'.
3) Boh gula sebab nak potong pedas ja. Toksah dok pi boh banyak-banyak sangatlah. Ni bukan dessert hampa nak pi buat manis-manis pasai pa. Kalau tak boh pun sedap jugak aihhh. ;P
4) Selamat menerai. 








No comments:

Post a Comment