LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Monday 13 April 2015

In my definition of...AYAM GORENG BEREMPAH

Assalamualaikum...

Hari ni mama nak share resipi. Walaupun takdak sapa pun mintak resipi, tapi mama tak kira. Mama nak share jugak. Hehehehehe. Manala tau kot-kot ada orang hat susah nak dapat ikan sebab bukan dok kat tepi laut teringin ka kan. Takpun nak impresskan mak mertua baru ka. Mak mertua lama pun boleh diimpresskan. Heheheh. cc Huda, Cetul, Emy, Dila, DJ...eh. Semua orang nak cc pasai pa? Hahahah.

Oh, sebelum tu, thanks to ahkak cafe yang telah memasak ayam goreng berempah ni suatu hari dulu. Heheh. Disebabkan dia masak pada hari tu, maka dapatlah mama mengorek resipi dari beliau. Maam ni kalau sampai tanya resipi tu, sedaplah tu maknanya. ;P


AYAM GORENG BEREMPAH


Bahan-bahan:


Bawang merah
Bawang putih
Serai
Halia
Kunyit hidup (kalau ada) @ serbuk kunyit
Biji ketumbar
Jintan manis
Jintan putih
Garam secukup rasa

Cara-cara:
1) Semua bahan-bahan kasi turrr satu kali.
2) Gaulkan dengan ayam and perap seketika,
3) Goreng hingga garing. 

p/s penaja:
1) Semua bahan takde sukatan. Ikut suka hampalah nak boh banyak mana. Kalau ayam 5 ekoq takkan nak boh bawang sejemput. Agak-agaklah kot iye pun.
2) Kalau suka nak ada sampah sarap dia, masa blend tu jangan sampai halus sangat. Agak-agak bawang dah hancur, udahle.
3) Kalau suka nak nampak rempah dia sebijik-sebijik gitu, masa nak blend tu rempah biaq masuk last sekali. Nanti masa blender tu pusing, dia jadi dok ataih, Takdaklah dia hancoq lumat. Heheh.
4) Ayam ni kena goreng sampai garing baru sedap. Garing tau, garing. Bukan hangit.or hangus. or terbakaq. Hahahah
5) Hampa kena terai ni tau.


2 comments:

  1. hahahahahahahahahhaahhahahahhahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko jangan nak dok gelak2 sangat la. Satgi mak mertua suruh masak mau ketaq.

      Delete