LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 17 April 2015

In my definition of... SIAKAP 3 RASA

Assalamualaikum...

Sebenarnya ni bukan 3 rasa lagi dah. Dah jadi 4 rasa dah, sebab bila masak ni mesti ada rasa riak sekali. Heheheh. Mama lettew. Maafkan saya.

Mama selalu kecewa bila pi makan ikan masak 3 rasa ni kat luar, kat restoran yang famous bebenor, yang katanya foods dia sedap sangat tu. Sebab mama masak lagi sedap oiii. Ni kalau tokey dia rasa mama punya 3 rasa, mau menangis kat bucu katil ni. Sedap sangat kot. (Tak meng-agak betoi la pompuan ni.)

Tak percaya ka? Ampa mau pi try mama punya resipi ni. ;P


SIAKAP 3 RASA

Bahan-bahan:
Ikan siakap-dibersihkan & dogoreng garing
Cili kering kisar
Bawang merah-dihiris 
Serai-dititik
Daun limau purut
Tomyam paste-1 sudu besar
Tomato-dibelah-belah
Sos cili-2 sudu besar
Sos tiram-2 sudu kecil
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara-cara:
1) Panaskan minyak dan tumis cili kisar hingga pecah minyak. 
2) Masukkan tomyam paste. Kacau lagi. 
3) Campakkan sekali serai dan daun limau. 
4) Tambahkan sedikit air. 
5) Masukkan sos cili, sos tiram, gula, garam, tomato dan bawang yang dihiris. 
6) Masak hingga kuah mendidih. 
7) Dah siap. Silalah makan. 

p/s penaja:
1) Cili kering tu selalu dah di trrrr sekali siap-siap dengan bawang merah dan bawang putih. Sapa pakai cili boh kedai mari, kalau nak lagi sedap kenalah tumis bebawang dulu sebelum masukkan cili tu. 
2) Sapa suka kuah dia manis lebih, letak gula lebih. Kalau nak kuah masam lebih, letak sos lebih. Macam tu lah konsep dia. 
3) Kalau nak kuah lebih, lebihkan air. Tapi jangan sampai dah macam bubur pulak. Punya banyak air pi dok bubuh. 
4) Kalau ada rasa nak bubuh segala capcicum ka, nenas ka, apa-apa la. Suka hati. Ni adalah versi yang telah disimplifiedkan. Bolehlah takat nak buat cik abang kagum "wow. pandainya bini aku masak" Hahahah. 
5) Pi try lekaih. 





No comments:

Post a Comment