LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday 20 April 2021

In My Definition of ... Seri Muka Durian

 Assalamualaikum. 

Durian frozen dalam peti nun boleh tahan banyak jugaklah. Papa suka nau beli durian, pastu makan tak habis. Nak buat tempoyak, stok tempoyak pun banyak. (Sapa nak meh datang amik kat umah). Kayangan betholllll dah kalau musang king pun ko tempoyakkan, kan. Hahaha. 

Sedang elok pulak si dak Shafiq sengeh ni up resipi Seri Muka Durian dia. Moh kita cuba, kurang-kurang clear jugak peti sejuk kita tu ye dak. 


Macam biasa, mama menderhaka pada resipi and memandai ubah sana sini sinun. Hahaha. Yang penting, tetappp sedap. Gituuu. 


SERI MUKA DURIAN 

Bahan-bahan:

Lapisan bawah:
2 cawan pulut
200ml santan pekat
200ml air
2 sudu besar butter 
1 sudu teh gula
Secubit garam

Lapisan atas:
2 cawan isi durian
1 cawan gula 
3 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar tepung kastad
1 sudu besar tepung beras
1 kotak santan (200 ml)
1 kotak air (200 ml)
1 sudu teh pewarna kinung
1 biji telur
Secubit garam

Cara-cara:

Lapisan bawah: 
1- Satukan semua bahan ke dalam periuk dan panaskan hingga pulut sedikit kembang. Matikan api dan alihkan ke tepi. Biarkan seketika. 
2- Panaskan kukusan. 
3- Oleskan loyang dengan minyak atau butter. Lapik dengan baking paper. 
4- Tuangkan pulut dan ratakan ke seluruh dulang. Cover permukaan dulang dengan aluminium foil.  
5- Masukkan ke dalam kukusan dan kukus selama 25-30 minutes. 
6- Setelah cukup masa, angkat dan ketepikan.  

Lapisan atas:
1- Blend semua bahan hingga jadi smooth and silky. 
2- Sementara itu, tekan-tekan pulut tadi untuk padatkan dia. Scratch permukaan atasnya dengan garfu. 
3- Tuang adunan yang diblend tadi dan ratakan ke seluruh bekas. 
4- Cover permukaan dulang dengan aluminium foil dan kukus selama 25-30 minutes.
5- Setelah cukup masa, check samada lapisan atas dah masak atau belum. Kalau belum, kukus lagi 5-10 minutes. 
6- Dah masak, sejukkan sebelum dipotong. 

#Lesson learned: 
Untuk loyang tu, guna yang deep sikit. Macam mama ni guna yang shallow je, dah permukaan atas dia melekat dengan aluminium foil yang kita cover tu. Mama dah repeat ni dua kali tau, masalahnya kedua-dua kali tu mama guna loyang yang sama. So, dua-dua kali tu lah dia bersopak macam tu. Hahaha. Apa punya turrrrr la. Kalau tak sopak tu, dia berkilat cantik helok nok. 


p/s:
#1- Untuk gula mama guna 1/2 cawan castor sugar + 1/4 palm sugar + 1/4 brown sugar.
#2- Baking paper tu mudahkan kerja kita nak keluarkan kuih tu nanti dari loyang. 
#3- Selain dari permukaan dia yang sopak kena aluminium foil tu (bukan salah resipi), yang lain-lain semua mama sangatlah berpuas hati dengan resipi ni. Hehehe. 








No comments:

Post a Comment