LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Thursday 29 April 2021

In My Definition of ... Daging Blackpepper

 Assalamualaikum. 

Daging ni tak tau lah kenapa, macam terpaling gemor pulak. Kerap pulak naik dalam family ni. 



Daging ni mama masak few days ago. Masa masak ni mama risau jugak, sempat ke tak sempat nak siap masak before masuk waktu berbuka ni, sebab mama start masak pun dah pukul 6. Berbuka pukul 7.16 kot. Punyalah ketaq kepala masak, takut tak dan. 

Nasib baiklah sempat masak semua sebelum masuk waktu. Siap sempatlah mama layan kdrama sat. Hahaha. 

Tapi tu lah budak-budak ni, masak kelam-kabut macam ni berebut-berebut pulak diorang makan. Kalau mama masak bersenang-lenang, beriya-iya kadang-kadang siap tak habis  lagi. Mama pun satu, masak kelam-kabut ni punyalah sedap lauk dia. Hahaha. Pelik betul. 


DAGING BLACKPEPPER

Bahan-bahan:
200-300g daging - dipotong nipis dan memanjang dan dibersihkan
1 batang carrot - dipotong memanjang
1 cawan brocolli
1 biji bawang Hollad - dihiris kasar
3-4 biji cili akar - ditumbuk kasar
2 biji bawang merah *
1 biji bawang putih*
1/2 inci halia*
1 sudu besar serbuk lada hitam kasar
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil sos tiram
Sedikit kicap manis
Garam, gula secukup rasa

Cara-cara:
1- Gaul daging dgn sebahagian bahan tumbuk dan sedikit garam. 
2- Panaskan minyak dan goreng daging hingga garing. Ketepikan. 
3- tumis bahan tumbuk dan cili hingga garing. 
4- Masukkan daging dan gaul rata. 
5- Masukkan semua bahan dan gaul rata. 
6- Masukkan sedikit air dan biarkan mereneh seketika. 
7- Sesuaikan rasa. 
8- Padamkan api dan siap untuk dihidang. 

p/s:
#1- Mama masukkan air sikit untuk lembutkan sayur. Pastu masak hingga air tu kering balik. 
#2- Masa goreng tu, mama biar bergoreng sampai air daging tu kering dan keluar minyak. 
#3- Macam ni baru daging jadi cantik dan berkilat. 
#4- Mama tak tau guna daging jenis apa, tapi tak perlu masak lama-lama pun. 


 

No comments:

Post a Comment