LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Thursday 22 April 2021

In My Definition of ... Bihun Sup Utara

 Assalamualaikum. 

Kalau kat Kedah nun (atau mana-mana negeri belah utara), sepanjang jalan memang akan jumpa banyak gerai-gerai jual kalau tak laksa, bihun sup. Sangat-sangat banyak. Dah nak cari goreng pisang pulak kemain susah. Hahaha. 



Orang yang selalu travel atau pernah stay kat utara, dia tengok color bihun tu pun dia boleh tau dah. Hihi. Orang tak pernah, dia akan kepelikan sikitlah, dah kenapa bihunnya color macam tu kan. Memang gitulah. Bihun sup utara ni simple je, bihun makan dengan sup daging. Sup pun, alahai ...  

Mama prefer sup tulang over sup daging sebenarnya, so bihun sup mama ni jadi tak authentic utara sangatlah. Alahhhh. Ikut ampa lah senang ceritanya nak makan dengan sup apa pun. Hahaha. 

Oh, lupa! Bihun ni selalunya served with sambal merah. Mama tak tau sangat komposisi that sambal sebab selalunya mama omit je sambal tu. Kalau suka nak pedas-pedas sikit, letak sambal cili kicap Johor tu pun sodapppp.

Nak masak sup tulang pulak, aduhhhh. Dia tak susah, tapi lambertttt. Nasib baik mama ada bibik kesayangan. 40 minit dah siap uolsss. 


BIHUN SUP UTARA

Bahan-bahan:
1 peket bihun - direndam dengan sedikit kunyit
1 kg tulang lembu - dibersihkan
1 labu bawang merah*
2 ulas bawang putih *
1 inci halia*
4 sekawan
1 ketul sup bunjut
1 keping bay leave - optional
1 sudu besar rempah kurma
Sedikit rempah sup
Garam secukup rasa

Untuk hiasan:
Daun bawang, daun sup
Bawang goreng
Fishcake - digoreng sekejap dan dihiris nipis

Cara-cara:
1- Bihun dicelur dengan air rendaman kunyit tadi hingga bihun lembut. Tos dan ketepikan. 
2- Masukkan tulang ke dalam periuk dan masukkan air hingga tenggelam semua tulang. Lebihkan lagi air jika nak lebih berkuah. 
3- Bahan * ditumbuk halus. Separuh dimasukkan terus bersama tulang. 
4- Tumis bahan tumbuk yang separuh lagi dengan 4 sekawan dan bay leave hingga naik bau.
5- Curahkan semua bahan tumis ke dalam periuk. 
6- Masukkan sup bunjut, rempah kurma dan sedikit garam ke dalam periuk. 
7-  Rebus tulang menggunakan high pressure selama 40-45 minutes. 
8- Dah siap, ceduk dan buang minyak/lemak yang banyak dalam sup tu sebelum mula menghidang. 
9- Sedia untuk dihidang. 



p/s:
#1-Tersangatlah sesuai bila tiba-tiba tekak craving nak makan benda simple-simple. 
#2- Boleh ganti sup tulang/ daging dengan sup ayam. Kalau nak ganti dengan sup tenggiling ke, ikut suka korang lah. Yihhhh!Hahaha. 

 

No comments:

Post a Comment