LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday 21 April 2020

In My Definition of... Sup Ayam Nak kurus

Assalamualaikum.

Orang selalu salah faham (ke tak faham) nak kurus (read: diet) cara yang terbaik adalah dengan control makan. Control makan pulak bukanlah maksudnya tak makan, tapi sebaliknya adalah dengan makan with control portion. Berat ni nak turun mungkin senang. Kalau tak percaya, tengoklah masing-masing. Baru ganti puasa, dah turun berkilo-kilo.  The hardest part adalah nak maintain the weight. Tak guna kalau masa puasa turun 10 kilo, tapi lepas raya naik 11kilo. 

Mama ada baca from someone yang memang pakar dalam bidang ni, berat kita kalau masih dalam range kurang dari 10kg dari ideal weight, nak turun berat tu lebih mudah. Hah, kau yang dah border tu, jaga-jaga. 

Selain dari control portion, mama percaya yang cara masak pun mainkan peranan jugak. Jangankan sebab nak kurus, kita nak kena sacrifice the taste of the food. Healthy food is not suppose to taste dull. 

Sebab orang dalam rumah ni dah cukup gemuk dah, mohle kita makan sup-sup je. Insyaallah sup yang mama masak ni fit the criterion of healthy food. Hehehe. Tapi korang jaga-jaga, tak guna nak makan sup-sup kalau sup pun korang letak setimba minyak. 


SUP AYAM 

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam- dicincang dan dibersihkan
3 biji kentang - dipotong kasar
1 biji bawang besar (size M) - diblend
2 ulas bawang putih - dikisar
1/2 inci halia - dikisar
1 sudu besar rempah kurma
Kulit kayu manis dan pelaga secukupnya
Garam secukup rasa

Cara-cara:
1- Satukan semua bahan dalam periuk dan reneh hingga ayam masak dan kentang empuk

p/s:
#1- Demmm senang gila. Hahaha. Letak semua atas api, boleh pi buat rilek tengok k-drama.
#2- Makan dengan cili kicap johore style. Padu baq hang.
#3- Sesuai untuk isi rumah yang ada anak kecik, tak gaduh nak kena masak banyak jenis lauk.



No comments:

Post a Comment