LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday 22 April 2020

In My Definition of ... Rendang Ayam

Assalamualaikum.

Malam sebelum tidur, Along dah request nak makan rendang ayam untuk lunch esok. Mama kan tengah marathon puasa ganti, so malas tu Ya Allah, tak tau nak hababbbbbbbbbiaq. Hampir-hampir jugak mama mentukar lauk yang dia request ni dengan benda lain. Hehehe.

Lepas tempoh bertenang, mama terfikir, why not try buat rendang this style, dengan satu resipi yang dok berlegar-legar dalam kepala. Maka terhasillah, .... 




Resipi yang mama guna kali ni adalah resipi lain daripada yang mama biasa guna. Resipi yang biasa guna tu adalah adaptation dari MIL punya style. Somehow, ada something yang buatkan dia rasa macam missing. At least, on my taste bud la. Orang lain mungkin makan elok je. 


So, this resipi is recommended untuk korang. Mama suka masak jenis macam ni sebab tak perlu nak jaga api, kena kacau sejuta kali bagai. Nak tinggal pun boleh. Datang jenguk kejap-kejap pun dah ok. Bertambah-tambah anak-anak mama yang besar makan. 

RENDANG AYAM 

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - dicincang dan dibersihkan
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar bawang paste
1 sudu kecil jintan putih - dikisar
1 sudu kecil ketumbar - dikisar
1 batang serai - dikisar
1/2 inci lengkuas - dikisar
2 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit - dimayang 
Sedikit kerisik
Santan secukupnya
Garam, gula secukup rasa

Cara-cara:
1- Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar hingga naik bau dan sedikit garing. 
2- Masukkan ayam dan tambahkan sedikit air. Biarkan mendidih seketika
3- Masukkan semua bahan lain, kecuali daun kunyit dan garam. 
4- Kacau sekali -sekala supaya tidak hangit kat dasar periuk. 
5- Biarkan mereneh hingga sedikit kering. 
6- Perasakan dengan garam dan masukkan daun kunyit yang sudah diracik. 
7- Padamkan api dan siap untuk dihidang.

p/s:
#1- Kalau suka spicy or extra spicy, boleh ketuk cili bangla barang sebiji dua and campakkan ke dalam periuk.
#2- Mama tak buat kering sangat, sebab anak-anak suka korek kuah. 
#3- Haiwan boleh tukar ikut kesukaan masing-masing. 
#4- Cili tu mama dah siap-siap blend dengan bawang merah and bawang putih.
#5- Bawang paste tu pun mama dah siap-siap blend bawang merah + bawang putih + halia



No comments:

Post a Comment