LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Thursday 23 April 2020

In My definition of ... Roti Jala

Assalamualaikum.

Mama ni walaupun selalu sangat membesarkan malas, tapi dalam malas-malas tu ada jugak rajinnya. Rajinlah sebab nak kena report kat socmed kot masak apa hari niiiii? . Barulah orang tau kita pun pandai masak. Hahaha. Nak membongak punya pasal, malas ku tolak ke tepi, tuah!

Sebab dah masak rendang, so mama fikir boleh buat something yang simple untuk dikawankan dengan rendang tu. Paling senang apa lagi, roti jala lah. Tapi kalau orang tak biasa, susah jugak jadinya sebab nak menjala tu. 



Resipi macam biasa, tersenang and terout of this world sekali. Kau gila ke, takkan mama nak kata resipi mama biasa-biasa. Adoi. 


ROTI JALA

Bahan-bahan:
1 cawan tepung
1 biji telur
1 sudu teh minyak masak
Sedikit kunyit / pewarna kuning
Sedikit garam
Air secukupnya

Cara-cara:
1- Blend semua bahan hingga halus dan sebati. 
2- Tapiskan adunan untuk buang lumps yang ada. 
3- Masukkan ke dalam acuan/botol roti jala. 
4- Panaskan kuali dan brush sedikit minyak. 
5- Tuangkan adunan . Kirailah ikut suka macam mana pun.
6- Angkat dan gulung.
7- Ulang hingga semua adunan habis dimasak.

p/s:
#1 - Penting untuk buang lumps tu supaya lubang pada penutup botol / acuan tak tersumbat dan menjejeaskan bentuk jala-jala ayam korang.
#2- Mama guna non-stick pan. Kalau pakai pan mak-mak biasa, tak berani mama nak komen. Korang kena try sendiri.
#3- Control oil potion. Kita bukan nak deep-fried kan dia. Sapu lebih kurang supaya dia tak lekat je, for easy handling.
#4- Nak presentation cantik, gulung la. Kalau tak kesah, ko buatlah bentuk macam aman pun. 






No comments:

Post a Comment