LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Monday 20 April 2020

In My Definition of ... Donut Express

Assalamualaikum.

Time-time MRO ni semua pakat dok keluarkan skill meguli. Ada yang jadi, ada yang hauk. Antara yang tengah viral sekarang ni, donut lah. Masing-masing tak nak kalah, pakat dok tayang hasil mendonut. Tak kurang jugak yang dok claim, resipi dialah paling menjadi sekali di alam cakerawala ni. Rasa macam tak lengkap pulak kalau mama tak #into scene sekali. Hehehe. 


Punyalah lama mama tak buat donut ni. Rasanya seumur hidup adik ni (dah nak masuk 3 tahun bulan 8 nanti) belum pernah buat. Hari tu saja lah nak tunjuk skill kat anak buat donut. Hah kau, dah lepas tu setiap masa dimintaknya pulak. Asal terasa kat tekak dia tu, main hembus je. Baru dia tau mak dia pun pandai. Hahaha. Dah lah tak reti bersabar punya budak kenit. Tapi reaction dia bila nampak tu is priceless. Walaupun belum siap and bertutup (sebab tengah restkan dough) dia dah tau ye yang mama buat donut.

Hazab bebenor gambar lama. (2013)
Rasanya semua dah sedia maklum, kemalasan mama ni tiada tolok bandingnya. Mama hanya akan buat resipi yang senang and confirm jadi. Kenapa nak yang senang? Sebab mama takde kesabaran nak bertunggu-tangga di dapur semata-mata nak buat satu kerja je. Lagi satu, masa diknon. Hakak ni dah tolak sana-sini-sinun, masa hakak dah tinggal sikit untuk spend kat dapur. 

Resipi yang mama selalu guna untuk buat donut ni, alhamdulillah, sentiasa jadi, and mama dah stick to this recipe for years. Eh, i dah lama tau terrer buat donut. Nak bukti? Nah.  (Nasib baik i suka membongak kat blog, kan. Ada jugek bukti. Hehehehe)

Angah, masa baya-baya adik Haziem. 

DONUT EXPRESS 

Bahan-bahan:
3-4 cawan tepung gandum
1 sudu besar yis
2 sudu besar gula
2 sudu besar butter / marjerin
1 -2 cawan air suam
sedikit garam

Cara-cara:
1- Semua bahan kering disatukan dan digaul rata. 
2- Masukkan butter dan gaul hingga jadi seperti breadcrumb. 
3- Masukkan garam ke dalam air suam dan kacau.
4- Masukkan air sedikit demi sedikit. 
5- Gaul rata hingga semua tepung sebati. 
6- Doh sepatutnya sedikit lembik dan melekit. 
7- Teruskan menguli hingga doh dah tak melekat. 
8- Bentuk-bentukkan dan susun dalam dulang yang dah ditabur sedikit tepung.
9- Tutup dengan kain lembab dan rehatkan hingga doh naik. 
10- Panaskan minyak dan gorengkan dengan api sederhana hingga donut masak dan berwarna keemasan. 
11- Angkat, toskan dan sautkan dengan gula aising. 
12- Siap dan sedia untuk dihidang. 

p/s:
#1- Selalunya mama restkan dalam 15-30 minit je. 
#2- Kalau donut macam terpenyek masa angkat nak masukkan dalam minyak tu, jangan risau sebab nanti dia akan naik elok balik.
#3- Kena guna api sederhana, sebab kita taknak dia masak kat luar, dalam tak masak.  


No comments:

Post a Comment