LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday 21 April 2020

In My Definition of ... Cheesy Lemon Curd Filled Fillo

Assalamualaikum.

Gittuw nama foodnya. Hahaha. Tercampak Gordon Ramsey kalau baca ni. Nama tu canggih nau, dah set-set Michelin star restaurant dah ni, padahal... Hahaha.


Presentation pun taknak kalah. Hahaha. Iyelah guys, nama dah internationale, apoooo rupa village people sangat. Hahaha.

Mama sekarang ni tengah marathon mengganti puasa. Bangsa last minute macam ni la. Dah puasa ni, tekak teringin nak makan manis-manis pulak. Nak keluar semata-mata nak beli kek, memang idokle time-time MRO ni kome weh.

Hari tu, dok scroll-scroll ig, nampak ada kawan mama ni buat satu dessert ni simple nak mati, tapi nampak (mama sure) sedap. Mama pun apa lagi, terus cargas ke dapur. Boleh cargas tu sebab bendanya ada. Filling dia tu apa-apa pun boleh, yang penting fillo pastry tu ko ada. Apakah itu fillo pastry? Kulit popia lah, guys!

Dia macam ala-ala canolli la, tapi canolli pakai mascarpone cheese as dia punya filling.

Cannolis - Delish.com
https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/a28626292/homemade-classic-cannoli-recipe/

Walaupun jauh panggang dari api, mama tetap nak kata dia sama. Hahahaha. Worth to try sebab dia ada rasa masam-masam, pastu lemak-lemak cheese, ada manis-manis gula yang didustkan tu, and not to forget, the crunchiness of the fillo pastry in every bite. Amboiii. Meleleh ayaq lioq ni weh. 

CHEESY LEMON CURD FILLED FILLO 

Bahan-bahan:

Lemon Curd
1 biji lemon - diambil juice
1 kuning telur
2 sudu besar gula
1 teh tepung kastad
Sedikit pewarna kuning 

Kulit popia secukupnya
Sliced Cheese
Ising sugar - untuk hiasan
Sedikit susu pekat - untuk hiasan

Cara-cara:

Lemon curd
1- Semua bahan disatukan dan dimasak secara double-boiled. 
2- Angkat dan ketepikan bila adunan dah pekat. 
3- Sejukkan sebelum digunakan.

To assemble:
1- Susun cheese atas kulit popia. 
2- Sudukan sedikit lemon curd.
3- Lipat dan balutkan kulit popia. 
4- Goreng hingga kuning keemasan. 
5- Angkat dan toskan. 
6- Dustkan sedikit aising sugar dan renjiskan juga sedikit susu pekat. 
7 - Sedia untuk dihidang. 



p/s:
#1- Punya simple macam ni pun step jenuh jugak no? Hehehehe.




No comments:

Post a Comment