LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday 28 April 2021

In My Definition of ... Kerabu Perut dan Taugeh

 Assalamualaikum.

Kerabu ni mama buat masa belum  puasa tu hari. Entah apa kena, tiba-tiba papa cakap dia teringin nak makan kerabu perut. Alahhhhhh. Sapsapsoi je tu. 



Mama tak ingat bila last mama masak perut, entah pernah masak ke tidak pun tak memang ingat. Hehehe. Perut ni mama beli yang frozen je, senang. Dah siap bersih dah. Kalau tak, jenuh jugak nak membersihkan tu. Pastu, masa beli tu, mama beli yang paling sikit la, sebab pada mata mama, yang mama beli tu banyak dah. Lepas dah rebus, tinggal lagi ciput. Hahaha. Tapi cukuplah untuk sekali makan. 


KERABU PERUT DAN TAUGEH

Bahan-bahan:

200-300g perut - direbus dan dihiris

1 cawan taugeh - dibersihkan dan dicelur seketika. 

2-3 batang kacang botor - dihiris nipis

1 biji tomato - dihiris kasar

1 biji bawang besar - dihiris

2 biji cili hidup*

3 biji cili benggala*

Sedikit belacan*

Sedikit kerisik

Limau nipis secukupnya

Garam, gula secukup rasa


Cara-cara:

1- Bahan bertanda * ditumbuk halus. 

2- Masukkan kerisik dan gaul rata.

3- Sesuaikan rasa dengan garam, gula dan limau nipis. 

4- Masukkan semua bahan dan gaul rata. 


p/s:

#1- Kerabu yang sedap adalah kerabu yang balance masam, manis, masin, pedas dan pelbagai lagi rasa yang sepatutnyalah. 



No comments:

Post a Comment