LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Saturday 5 January 2019

In My Definition of ... Kerabu Kerang ala Thai

Assalamualaikum.

Kalau nak ikutkan time mama masak ni, dah berkurun dah sebenarnya sebab mama dah langsung tak boleh nak recall bila kejadian mama masak ni ha.  Dah lah memori mama ni limited, apo nak kato, dah tuwo, camnilah nasib. Hehehehe. 

Tengok Sheila Rusly masak time bulan puasa, bukan main berlumba-lumba lagi air liur nak keluar. Bukan main sedap lagi menengoknya. Iyelah, puasa nok. Air paip pun rasa sedap. Tanpa berlengah, mama pun buat jugak. Mama punya tanpa berlengah tu, makan tahun jugaklah ceritanya. Hahaha.



One thing mama perasan mengenai Thai food, rasa masam, manis, masin dia mesti nak ada. In every dish. Kalau untuk masin, depa guna fish sauce. Untuk manis, depa akan guna palm sugar. Untuk masam pulak, depa akan  guna lemon juice or lime juice. Cukup 3 komponen ni, insyaAllah sesedap kedai tomyam lah masakan kita. 

Oh ye! Resipi kerabu kerang ni tak jauh beza pun kerabu sotong yang mama pernh buat dulu. Cuma tukar main ingredient dia je. 

KERABU KERANG ALA THAI.

Bahan-bahan:
1 cawan isi kerang
1 biji cili hidup - dihiris 
2-3 biji cili api (bangla) - dihiris
1 ibji limau nipis - diambil jus
1 sudu besar gula perang
1 sudu besar fish sauce
1 biji tomato - dihiris kasar
1 biji bawang besar - dihiris
1/2 batang carrot - dihiris
Sedikit daun bawang
Sedikit daun ketumbar
Garam secukup rasa.

Cara-cara:
1- Dalam satu bekas, satukan jus limau nipis, fish sauce dan gula perang. Kacau hingga semua sebati dan gula larut.
2- Masukkan semua bahan dan gaul rata. 
3- Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidang. 


No comments:

Post a Comment