LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Thursday 11 April 2019

In My Definition of ... Sambal Ayam Penyet

Assalamualaikum.

Dulu masa duduk kat JB, masa tu mama tengah buat Master, and papa masa tu dah kerja kat MMHE, papa pernahlah bawak balik nasi ayam penyet ni. Katanya, (masa tu) mende alah ni famous la. Then, almost 10 years later, mende ni went viral. Sana sini orang buat ayam penyet, claimed that their ayam penyet better than others. Hmmmm... sedap ni subjective. So, masing-masing lah. 

Apa-apa pun, me also want to claimla. That, my nasi ayam penyet is super awesome and out of this world. Gittttewww. Berani mati punya statement. Dulu kan, masa sekolah, mama tak berani tau nak buat statement berani mati macam ni. Sebab budak-budak batch mama, kalau depa tau ni, mampus depa akan bahan. Depa lagi power dari para netizens and keyboard warrior sekelian. Boleh kemurungan tau kalau kena bahan dengan depa ni. Tapi la ni takpa, like no one cares pun kan? Haha. 


Been served this to many, last was like July 2018? Makkkkk. Lamanya tu. Terbuktilah malas mama tiada tandingan. Hahahaha. 

Kalau nak buat makan-makan untuk jamu ramai orang, nasi ayam penyet is always the best option. Sebab senang. Tak banyak kerja kau. Sebab tugas yang macam berat sikit kat sini are masak nasi and goreng ayam je. Sambal? Pejam mata pun boleh buat lah. Pastu modal pun tak banyak sangat, harapkan beli ayam je, ulam-ulam tu ikut suka hati lah nak guna ulam apa, kalau kau nak petik belakang rumah kau pun apa ada hal. Kau nak letak seluruh alam pun orang tak boleh nak kata apa, sebab dah memang macam tu cara serve dia. Kalau nak berkuah sikit, buatlah sup. Guna je bahagian tulang-tulang like kaki ayam tu. Sedap weh sup kaki ayam. 


One important thing yang differentiate your version of ayam penyet to others is the sambal. Agree or not? Ya Allah, nak buat sambal yang sedap ni senang nak mati. Resipi asal credit to my makngah. So let's check it out resepi. Mana tau, raya nanti tetiba nak buat open house, khennnn. Boleh try resipi mama. Kalau orang puji-puji tu nanti, jangan lupa kreditkan nama mama sekali. Ahaks!

SAMBAL AYAM PENYET


Bahan-bahan:
5 biji cili hidup*
10 biji cili padi*
2 labu bawang (size M)*
2 ulas bawang putih*
1 inci belacan
2 biji tomato*
1 ketul kiub pati ayam
1 biji limau nipis. 
Garam, gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
1- Semua bahan * dipotong kasar. 
2- Panaskan minyak dan tumis semua bahan yang telah dipotong kasar, dan belacan. 
3- Setelah sedikit garing, masukkan kiub ayam, dan perasakan dengan garam dan gula. 
4- Tumbuk / blend kasar semua bahan yang telah dimasak. 
5- Perahkan jus limau nipis kedalam sambal yang dah siap diblend. 
6- Adjust rasa garam dan gula to perfecto. 
7- Bon appetite!

p/s:
#2- Sambal ni buat banyak-banyak, pastu frozenkan. Time nak makan, panaskan dengan microwave. 
Takkan rumah korang takde microwave, kan?


No comments:

Post a Comment