LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday 14 November 2012

Sebok Menyebok

Assalamualaikum...

Tahu tak, seksyen paling best ever untuk merewang ialah seksyen masakan pengantin. Betul ni, kalau tak percaya, cuba try test. Bila ada jiran sebelah menyebelah, atau belakang-membelakangi buat kerja kahwin, pergilah buat-buat sibuk kat tempat orang masak untuk pengantin.

Baru-baru ni, jiran MIL buat kerja kahwin. Disebabkan adanya MIL, dapatlah mama menempel dikhemah belakang. Rupa-rupanya khemah belakang adalah khemah untuk masakkan si pengantin. Lauk pengantin biasalah, kalau tak ada ikan siakap tiga rasa memang tak sah. Canggih beno le tu gamaknya. Mama macam tak heran sangat, konsep pandang sebelah mata jek ikan dia. Hehehehe...


Siakap tiga rasa tomyam.

Sebab apa tau, siakap mama lagi melets uolls. Tak meleleh ke ayaq lioq tengok ikan mama ni? ;P MIL and Mira dah try buat, tapi sorang pun tak dapat macam yang mama buat. Mau mama tak bongkak kat sini. Hehehehe...

Tapi kan, Cik Na Razak, tukang masak hari tu, memang canggihlah dia. Tak pernahlah mama jumpa orang kat kampung-kampung ni nak buat chicken boxing. Mama pun tak terpikir weh. (Konon kalau berpikir tu, tau lah buat... ceit!). 

Dalam pada dok tengok Cik Na ni dok gaul tepung nak celup ayam tu, mama pun koreklah rahsia. Sungguhlah Cik Na ni tak lokek orangnya. :). Balik rumah, mama terus try. First try, tak jadi sangat. Ada yang kurang. Second try masa kat rumah MIL, terus jadi, macam lagi sedap pulak. (Lawan tokey). Teruslah kerjakan cendawan, buat cendawan goreng. Tapikan, cendawan ni tak boleh makan pulun-pulun sangat, kan? Kolesterol tinggi, merasalah heart attack pulak kang.

Cendawan goreng.

Sawi goreng. 
Kalau bayam goreng tu taulah, ni sawi goreng? Celah mana mama belajar ni, mama oi? Habis, dah bayam tak ada, godek-godek fridge tengok sawi je yang ada, papa kata go on jelah. Oh, ye! Papa tukang goreng, mama tukang celup. Ye, kami memang suka berduet didapur. ;P

Sawi pahit.
Sawi yang mama guna tu sebenarnya adalah sawi pahit. Sawi apa ni ek? Sawi kampung kot, sebab sawi ni atuk yang tanam. MIL tolong tuai jek. Hehehehe... Tapikan, bila digoreng, hilang pahit dia.

Pucuk keledek goreng. 
Apa benda lah semua daun nak digoreng. Iyelah, kalau tak try, mana nak tau sedap ke idak. Rasanya? Sama jek macam makan bayam ke, sawi ke. Tapi atuk kata, dia prefer sawi goreng. Atuk and nenek senyum sampai ke telinga dapat kudapan petang-petang.


Kalau mama jual mix tepung ni, ada tak yang nak beli? ;P
Gila, plagiat idea orang buat bisnes pulok. 





No comments:

Post a Comment