Oh, kat Kedah kami tak panggil pecal, kami panggil gado-gado. . Bukan gaduh-gaduh tau. ;P.No,no,no. Takmau gaduh-gaduh. Hihihi. Favourite MIL iolss ni.
MIL ni mama tengok, dia susahlah nak puji depan-depan muka kita ni ha, kalau kita masak tu sedap.Tapi takdelah pulak dia nak mengeji kalau masak tak sedap pun . Tapi kalau memang dia suka apa yang kita masak tu,(mestilah sedap kan sebab tu suka?...hiks), dia akan cakaplah, "Mak suka ni", tak pun dia cakaplah kat siapa-siapa yang ada depan dia masa tu. Kembang montot iolss. Awww. Hihihihi.
Korang pun trylah. Nanti bolehlah kita kembang montot secara berjemaah. Hihihi.
PECAL MELELELELEH
Bahan-bahan:
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar gula merah
Segenggam kacang tanah-disangai dan ditumbuk kasar
1 cawan air
Sedikit gula pasir
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa.
Untuk sayurnya, mama guna:
Kangkung- dipotong dan dicelur
Taugeh-dicelur
Kacang panjang-dicelur
Timun-dipotong mancis
Cara-cara:
1- Panaskan minyak dan tumis cili kering hingga garing dan pecah minyak.
2- Masukkan air. Renehkan seketika.
3- Masukkan gula merah dan kacang tanah. Biarkan mendidih.
4- Perasakan dengan garam dan gula mengikut selera masing-masing.
5- Agak-agak kuah dah pekat (ikut kesukaan tekak masing-masing), padamkan api.
6- Biarkan kuah kacang menyejuk sebelum digaulkan dengan sayur-sayurnya.
7- Sedia untuk dihidang.
p/s:
1- Cili tu macam biasalah, dah siap-siap diblend dengan bebawangs.
2- Sayurnya tu boleh dipelbagaikan lagi. Apa yang mama ada ni adalah yang terbasic sekali. ;P
No comments:
Post a Comment