LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Saturday 12 November 2016

In My Definition of... Talapia Fillet Sweet Sour

Assalamualaikum.

Susulan daripada kemenangan mama dalam petandingan memsaka masa Hari Kantin sekolah along tu hari, mama pun berbesar hatilah nak share resipi kemenangan. Kahkahkah. First time ni weh, haruslah menjobo lebih.

Pi ambik pen dengan qetaih, kaih. Salin elok-elok na...

Talapia Fillet Sweet Sour
Bahan-bahan:
1 ekor ikan talapia, difillet dan dihiris jejari. 
1 ulas bawang putih, ditumbuk
Sedikit tepung jagung
Serbuk Lada putih
Serbuk Lada hitam
1 sudu cili, dah siap blend dengan bawang merah & bawang putih
Sedikit nenas, didadu. 
Bawang besar, potong bulat
2 helai daun limau purut, diracik
Sos cili
Sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng. 

Cara-cara:
1- Perapkan ikan dengan bawang putih yang telah ditumbuk, sos tiram dan lada putih (dan lada hitam jika suka).
2- Dalam bekas berasingan, satukan tepung jagung, lada putih, lada hitam dan garam. Gaul rata. 
3- Godek-godek isi ikan yang telah diperap tadi kedalam campuran tepung. Pastikan keseluruhan isi ikan disaluti tepung. 
4- Panaskan minyak. Apabila minyak betul-betul panas ( berasap sikit), masukkan isi ikan yang dah disaluti tepung tadi. 
5- Goreng hingga ikan garing. Angkat dan ketepikan. 
6- Ketepikan lebihan minyak dan tinggalkan sedikit untuk menumis.
7- Tumiskan cili blend tadi hingga garing. 
8- Masukkan daun limau purut, nenas dan bawang merah. Kacau seketika.
9- Jika inginkan lebih berkuah, masukkan sedikit air. 
10- Masukkan sos cili, sos tomato dan perasakan dengan garam dan gula. 
11- siap. Sedia untuk dihidang. 

 
p/s:
#1- Pastikan guna api dapur yang paling tinggi. So tak payah nak masak ikan tu lama-lama. 


No comments:

Post a Comment