LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday 4 December 2018

In My Definition of ... Korean Spicy Chicken

Assalamualaikum.

Hari ni, masih berkenaan sambutan birthday kakak tu hari, mama nak share resipi ayam goreng Korean style yang howwt sekarang ni. 

Well, apa nak dikata, mama pun terkena jugak tempias k-pop ni, walapun umur macam dah tak berapa nak sesuai, tapi tetapppp. Gittew. Hehehe. 



Rupanya, takdelah susah mana pun nak membuat ayam goreng ni ha. Tak perlu pun sampai nak pergi ke Korea semata-mata nak makan ayam guring. Tapi kalau  dah terpergi, ayam goreng dia must try lah. Baru esok-esok dah balik, boleh replicate balik resipi dia. Resipi mama hari ni adalah berdasarkan citarasa tekak mama yang sebelum ni haram tak pernah rasa pun ayam goreng ala Korea ni. Sendiri first time masak, sendiri first time rasa. Sedap hohoi. Tapi pedas dia tak menahan lah. Entah apsal cili kering kat rumah ni mama terbeli yang pedas. 

KOREAN SPICY CHICKEN

Bahan-bahan:
20 ketul chicken wing - dipotong menjadi drummet
2-3 ulas bawang putih - dikisar
1/2 inci halia - dikisar
1 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar sos tiram
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit serbuk lada putih
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos cili
1 sudu teh minyak bijan
Garam, gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Sedikit bijan untuk hiasan 

Cara-cara:
1- Ayam dibersihkan dan ditoskan. 
2- Satukan 1 sudu besar bahan kisar (bawang putih + halia), serbuk lada hitam, serbuk lada putih, sos tiram, garam, dan semua tepung. 
3- Perapkan ayam semua bahan (2) tadi selama 30 minit. 
4- Goreng ayam hingga garing. Angkat dan ketepikn. 
5- Ketepikan minyak gorengan ayam, dan tinggalkan lebih kurang 2 sudu besar minyak untuk menumis. 
6- Tumis bahan kisar hingga naik bau. 
7- Masukkan cii kisar. Masak hingga cili garing. 
8- Masukkan sos cili, sos tiram, dan kacau.
9- Masukkan sedikit air jika sambal terlalu kering. 
10- Perasakan dengan gula dan garam. 
11- Masukkan minyak bijan dan gaul seketika.
12- Sedia untuk dihidang. 

p/s:
#1- Sedap buat ratah masa panas-panas. Walaupun pedas sampai keluar air hingus segala, still rasa macam tak boleh stop makan. 
#2- Mama perasan yang all the Chinese, Korean and macam-macam lagi jenis cooking in that continent, their cooking mesti nak ada minyak bijan.  








No comments:

Post a Comment