Assalamualaikum.
Sebelum semua ni hilang tanpa jejak dari ngatan mama, baiklah mama lekas-lekas update resipi sini. Hehehe. Apa nak kata, makin hari makin tua, macam tu lah.
Kari tanpa santan ni sama sedap je dengan kari ada santan. Pada mama lah. Cuma tulah, ada sesetengah orang dia rasa macam macam rasa rempah tu macam kuat sangat kalau tak letak santan. Again, it's individu preferrencelah,kan. Kalau suka bersantan, tambah jelah santan nya.
Mama sebab kadang-kadang, takde stok santan (walaupun santan segera melambak kat pasaran nun), tapi tekak nak makan kari. Itu yang menjadi kari tanpa santan ni.
Sedap, kan tengok gambar ni. Insyaallah, tak rugi try resipi mama. Resipi mama selalu simple-simple je, sesuailah dengan tahap kerajinan mama ni. Hehehe.
KARI UDANG TANPA SANTAN
Bahan-bahan:
15-20 ekor Udang - dibersihkan
4 batang kacang panjang - dipatahkan
2 sudu besar serbuk kari - dijadikan pes
2 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci Halia*
1 keping asam keping
Sedikit daun kari
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara:
1- Panaskan minyak dan goreng seketika udang. Angakt dan ketepikan.
2- Bahan bertanda * - separuh dihiris nipis dan separuh dikisar. Bahan dikisar dicampurkan dengan serbuk kari dan dijadikan pes.
3- Tumis bahan hiris dan daun kari hingga naik bau.
4- Masukkan pes kari. Kacau hingga garing, pecah minyak dan naik bau.
5- Masukkan udang dan kacang panjang.
6- Tambahkan sedikit air.
7- Sesuaikan rasa garam.
8- Biarkan menggelegak seketika, padamkan api dan SIAP!
9- Sedia untuk dihidang.
p/s:
#1- Kari tak pernah tak win kalau masa makan, kawankan dengan sambal belacan, ulam and ikan kering. Pergh!! Memang tak kenallah apa itu diet. Hehehe
No comments:
Post a Comment