Lama dah buat kuih keria ni, masa bulan puasa tu hari lagi. Kitorang biasa berbuka memang makan nasi je, jaranglah nak berkuih-kuih bagai. Sebab ajak family datang berbuka kat rumah, macam tak sedap pulak bila takde kuih. Kebetulan, dah memang sedia ada keledek kat rumah. Apa lagi, mama buat kerahan tenaga lah. Hehehe.
Sama je kan bentuk dia? Well, kau bekerja dengan seorang perfectionist kot, kalau tak sama memang kau kena samakan. Hehehe. Jangan harap aku nak bagi kau ruang untuk kecam aku. ;P
Oh, it's actually kuih keria kampung je, yang difussionkan dengan butterscoth sauce. Mama still working on how to get the kuih exactly macam yang hot sangat tu. Mama rasa, diorang ada pakai ibu ( yis or whatever). Macam mama cakap, the work is still under progress, so ... we wait and see lah.
Resipi jom?
KUIH KERIA BUTTERSCOTCH
Bahan-bahan:
1kg keledek - dibuang kulit dan dibersihkan
1 - 2 cawan tepung gandum
Sedikit gula
Sedikit garam (jika perlu)
Cara-cara:
1- Keledek direbus dengan sedikit garam hingga empuk. Setelah keledek empuk, tosskan.
2- Lenyek keledek hingga betul-betul hancur dengan sedikit gula dan garam (jika perlu).
3- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil menggaul.
4- Adunan akan sedikit lembik. Bentukkan mengikut citarasa sendiri.
5- Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
6- Sejukkan sebelum digaulkan dengan sos butterscotch.
p/s:
#1- Resipi sos butterscotch boleh follow sini.
#2- Adunan ni memang lembik, so masa handling akan jadi sangat messy. So, memang kena guna banyak tepung untuk dustkan tapak tangan/ tools yang kita guna.
#3- Untuk lebih mudah dihandle, mama bekukan sekejap. Time dah nak goreng, baru keluarkan.
No comments:
Post a Comment