Assalamualaikum.
Nasi goreng yang ini adalah sejenis makanan pengimbau kenangan, pada mamalah. Mana tak nya, dulu masa kecik-kecik, nasi goreng inilah yang selalu mama makan arwah tok ( i.e nenek) masakkan setiap kali tidur rumah dia. I don't say balik kampung, sebab rumah tok sepelaung je pun dengan rumah mama masa kecik. Masa dah besar ni pun rumahnya masih lagi sepelaung, cumanya tok jelah yang dah takde.
Sepanjang mama membesar, ikan kembung goreng tak pernah tinggal. Entahlah kenapa ek. So, selalunya akan adalah left-over ikan goreng ni the next day. Dulu nasi goreng ni dimasak because of the left-overs. Ada sambal belacan, ada nasi sejuk, ada ikan - jalannnn. Jadilah nasi goreng kitorang. In fact, masa mama darjah-darjah (darjah 4 ke atas), tugas masak nasi goreng untuk breakfast di rumah tok dah digalas oleh mama. Kau bayangkan betapa gamblenya mak-mak dengan tok kitorang biar kitorang handle breakfast. Legend tak legendnya, lah diorang ni. Tu pasal kitorang ni hebat-hebat kat dapur. Eh. Mak kau, kau dah beranak-pinak pun dia tak percaya lagi kat kau, kan?
NASI GORENG IKAN
Bahan-bahan:
2 cawan nasi sejuk - digaul dengan sedikit garam
1 biji bawang besar (small size) - ditumbuk
2 biji cili bangla - ditumbuk
2 ekor ikan goreng - dibuang tulang dan di tumbuk
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara:
1- Panaskan minyak dan tumis bawang dan cili yang telah ditumbuk.
2- Setelah bawang dan cili garing, masukkan isi ikan yang telah ditumbuk.
3- Masukkan nasi dan gaul rata.
4- Sesuaikan garam.
5- Padamkan api dan siap untuk dihidang.
p/s:
#1- Resipi ni adalah yang paling basic sekali (read: cincai), hahaha, so feel free untuk tambah any sayur atau apa-apa perasa up to your liking.
#2- Masa nak makan, curah kicap sikit. Amboi dia punya sedap tak boleh bawak bincang. LOL.
No comments:
Post a Comment