A day sebelum raya haji tu hari, ada buat makan-makan sikit, sebab adik-beradik semua balik nak raya, kan? Jadinya, mama pun mengoffer untuk jadi host lah. Bukan apa, nak masak tu senang sikit sebab semua gadjet yang nak guna ada di rumah. Mama malas nak usung bawak ke sana-sini. Menu yang Kakngah plan ni nak kena guna ovenlah, air fryerlah, leceh sangat kalau nak mengusung-usung ni.
Menu hari tu was:
Nasi arab
Kambing bakar
Ayam ala Kenny Roger's
Kari Dhal
Nasi Impit
Kuah kacang*
Rendang ayam*
Cheese Tartlets
Ok, so meh mama huraikan the dishes one by one, mana lah tau kot ada yang berkenan. Hehehe.
Nasi Arab
Rupanya Kakngah beli brand yang sama macam yang Tok Tam bagi mama hari tu, yang mama masak masa raya hari tu tu. Disebabkan dia instant, lagi senang, just ikut arahan kat peket je. Since mama dah pernah masak tu hari kan, so mama dah tau dah apa yang nak kena adjust.
Sukatan air = Sukatan beras menggunakan cawan + 2 cawan extra
Contoh:
1kg beras = 10 cawan beras (lebih kurang, ikut size cawan yang kita guna)
So, sukatan air = 10 +2 cawan = 12 cawan air
Mama pernah masak ikut sukatan yang dia bagi, nasi macam benyek sikit, dia tak jadi peroi sangat. Yang kali ni sedang elok.
Masak mama guna gadjet zaman la ni, NOXXA PC. Mama guna HP 3 mins, and steam 3 mins lagi.
Kembang-kempis hidung mama tengok nasi jadi elok macam experts yang masak. Hihu.
Kambing bakar
Mama marinate guna resipi ni.
Ayam ala Kenny Roger's
Resipi baru, tak pernah try. Nanti mama share ye.
Kari Dhal
Kakngah yang masak.
Nasi Impit
Mama rebus guna Noxxa, HP 45 mins. Nasi masak elok (macam yang sepatutnya) dan yang lagi best, dia lembutttttttt je. Mama dah try few times, and memang beza dengan rebus guna cara biasa.
Kuah kacang*
Rendang ayam*
Dua-dua lauk raya MIL yang masak.
Cheese Tartlets
Presenting ...
*Drum roll*
Mungkin tak segemuk yang sepatutnya, welll... sapa kesah? Yang penting, achivement kot ni. Kena gebang ni. Hahaha.
Will gebang later, ok? Stay tuneddddddd.
No comments:
Post a Comment