Ni adalah post mama kat ig masa first raya, tahun lepas. Yeah, you read it right. Raya tahun lepas, bukan tahun ni. Walaupun dah setahun berlalu, nasi goreng petai mama is still relevant rupanya. Hihi. Laku keras oiii masa tu.
Mama masak lagi nasi goreng ni masa sahur 29 Ramadhan, hari Isnin hari tu. Masa tu, Kakngah and family baru sampai kampung. Kebetulan, dalan peti ais memang ada mama simpan nasi sejuk. Nasi ni memang nak kena habiskan sebelum raya sebab nak clearkan peti sejuklah. Nak masuk lauk raya pulak. Pulak tu, hari tu memang nak berbuka kat luar pun.
Masa yang raya tahun lepas tu pun, tak cukup jugak. Tuan rumah pun bukan main dia punya kebulur masa tu. Yang tetamu pun sama naik kebulur jugak. Jadi lah merasa sorang sejemput. Hahaha. Lepas ni, kena masak banyak sikit, biar puas semua orang makan. Kau jangan nanti time mama masak banyak-banyak, kau makan sikit eh. Aku ketuk jugak kepala kau dengan senduk.
NASI GORENG UDANG PETAI
Bahan-bahan:
1 cawan nasi sejuk
2-3 biji cili api bangla - ditumbuk
1 labu bawang besar (size M) - ditumbuk
1 ulas bawang putih - ditumbuk
Sejemput ikan bilis - ditumbuk
5-6 ekor udang
Sedikit petai
Cara-cara:
1- Gaulkan nasi putih dengan garam. Ketepikan.
2- Panaskan minyak dan goreng seketika. Angkat dan ketepikan.
3- Masukkan petai dan goreng seketika . Angakat dan ketepikan.
4- Tumis semua bahan tumbuk hingga naik bau dan garing.
5- Masukkan udang dan petai. Kacau rata.
6- Masukkan nasi dan gaul rata.
7- Siap dan sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment