Rasanya kitorang (mama and papa) lah yang selalu sekali buat open house. Tak kira masa, ada je program makan-makan. Ada-ada je sebab untuk celebrate. Dah memang jenis suka nak beramai-ramai. Selalunya sebab birthday anak-anaklah. Tak cukup dengan anak, birthday atok, nenek pun kitorang buat kot. Hehehe.
Raya tahun ni, sebab mama macam buzy, next weekend mama nak outstation, the following weekend pulak tak berani nak cakap sebab takut kena jaga exam pulak, so tahun ni kita closed house. Ok? Hehe. Tak nak cakap lah, sebba mama jenis last minute. Kang hujung-hujung mama berubah fikiran ke, mana tau kan.
First tetamu raya kali ni adalah cousin papa, si Zalie and family. Dah alang-alang nak masak tu, terus ajak adik-beradik yang berdekatan. Alah, sapa je pun, MIL and Mak Usu Nurul je pun. And Pakcik Adi. Balik-balik memang orang-orang ni je pun. Hehehe.
So, for our very first tetamu, we managed to serve nasi arab and the gang and kek coklat yang sebenarnya ialah brownies tak jadi. Hahaha.
My very first attempt nasi arab. Tak taulah apesal, dalam pada sebok orang sana-sini dok share resipi and heboh-heboh masak nasi arab, mama takde langsung teringin nak buat jugak. Nasi ni mama guna instant, dah siap semua dengan beras sekali dia bagi. Ni masa balik raya hari tu, ada sedara bagi. Dia dok buat jual ni ha. Tetamu mama cakap sedap. Mama sebab not really into it, so tak boleh nak cakap lah. Nak try boleh cari Arabian Kitchen.
The nasi was served with ayam berempah bakar, salsa and tomato salsa. Ni semua resipi ulang, kecuali tomato salsa tu memang baru first time buat.
Brownies tak jadi. Nasib baik dia jadi kek, tak jadi benda lain. Kalau tak, mau ke tong sampah perginya kot.
Apa-apa pun sebagai tuan rumah, harap-harap we served our tetamu well. Mana-mana yang kurang, mintak ampun, mintak maaf la ye. Kan raya ni.
Sapa nak datang, PM je okey?
p/s:
#1- Ayam berempah bakar - my signature ayam berempah, pressure cooked HP 10 minutes, air-fried 180C 10 minutes. Makanan sihat sangat nehhhh.
#2- Salsa -my very own definition of salad.
No comments:
Post a Comment