LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 18 June 2019

Kamus CILI mama

Assalamualaikum.

Mama dan makanan pedas berpisah tiada, gituuuu. Tak puas rasa kalau makan tu takde pedas. Pedas tu yang buat lajak makan sebenarnya. Bahaya untuk orang yang sedang diet, sebab boleh terlebih makan tanpa sedar.

Hari ni jom kita revise sikit jenis-jenis cili yang selalu kita guna. Gigih mama beli semua cili yang ada semata-mata nak tunjuk kat korang nehhhh.


1- Cili Akar

Ini yang selalu kalau makan tomyam kat kedai Thai, bersepah-sepah dia bagi. Pedas dia ok lah, so-so, dah kalau letak banyak memang lah pedas sangat. Kadang-kadang cili jenis ni kat pasar, dia jual longgok je. Kita boleh pilih berapa banyak kita nak, harganya pun oklah, takdelah mahal bebenau. 


2- Cili Api Bangla 

Masa mama cakap cili ni cili bangla, mama main hembus je sebenarnya. Entah mana mama pernah dengar/baca ada orang cakap, mama main ikut je. Ni baru kejap tadi mama google, rupanya betul eh nama dia cili api bangla, sebab dia originated from Bangladesh. Nama lain dia ialah Hot Cayenne. Mama ingatkan nama bangla tu sebab baiyya-baiyya suka sama ini cili. Hahaha. 

Cili ni belum pernah lagi lah mama jumpa orang jual longgok. Selalu dia dah pack siap-siap. Satu pack tu dalam RM2-RM3. Agak mahal jugak sebenarnya, kalau nak kira sebab dalam satu pack tu bukanlah ada banyak sangat pun cilinya. 

Tapi cili ni guna 1 biji pun dah boleh membuatkan kau menyesal, kalau lebih, apatah lagi. Pedas dia memang super. 

3- Cili kampung

Tak tau lah apsal nama dia gitu, tapi itulah yang dia tulis masa mama beli tu hari. Cuba tengok cili-cili yang mak kita tanam tu, hasilnya memang gini kan? Sebab tu kot nama dia cili kampung. 

Tahap kepedasan dia, biasa-biasa je. Pada mama, tahap pedas dia 1 level bawah cili akar. 

4- Cili Padi Burung 

aka cabai burung (Bird's eye chilies) . Cili ni cenonet je. Kalau nak guna tu, boleh buat naik angin jugaklah untuk orang kurang sabar macam mama ni nak mengasingkan tangkai dia tu. Sebab dia cenonet, nak tak-nak kena guna kurang-kurang sejemput. Nak senang kerja, selalunya mama tumbuk sekali dengan tangkai dia tu. Tak kuasa. 

Kenapa nama dia cabai burung? Pokok cili ni selalunya dia tumbuh sendiri, dibenihkan oleh burung. Mama pernah ada satu pokok ni dulu, memang burung yang tanam. Kehkehkeh. Mama tolong keep je pokok tu, tapi last-last mati jugak sebab kemarau. Hehehe. Sempat jugakle makan hasil tu. 

Ni pun jenis cili tak berapa pedas. Buat syarat letak cili je, gitu. 


5- Cili Hidup 


Kami orang utara panggil cabai besar. Yang ni paling tak susah sekali nak kenal. Kalau orang tak reti ke dapur pun dia still akan kenal lagi. 

Tahap kepedasan? Paling tak pedas kot ni. Mama kalau nak ugut budak-budak ni nak cilikan diorang, mama akan patahkan cili hidup je. Kalau kena cili betul-betul pun, pijar dia kejap je. Takdelah lama sangat dia menggelupur tu nanti. Kat rumah ni, kau jangan aneh-aneh, kang tak memasal je aku cilikan kau. Hahahaha. 

6- Cili Kering
Yang ni, kalau salah beli jugak lagi, memang patut kau cili kan aje muka dia. Yang ni pun paling tak susah sekali lah nak kenal. And, cili kering tak dijual sama section dengan cili-cili lain ye. Cili-cili lain selalu dijual bahagian sayur, cili kering pulak section barang-barang kering, sekali dengan bawang bagai. 

Nampak je macam senang gais, kalau salah beli ni, menggelupur jugak kau nanti. Satu kategori ni kau boleh pecah lagi 3-4 sub-kategori bawah dia. Menangis kau nak ingat ni. Nah tips orang dah bagi. 



Cili kering ni lah yang meng-spoilkan mood petang mantai mama, sebab semua yang mama masak pedas. Kuah kacang, rendang daging, sambal sotong habis semua dia tapau pedas. 

Harap-harap membantu lah ye kamus mama ni. Hihihi.

1 comment: