Sejak dah makin berusia (amboi. Dah macam warga emas je bunyinya). Yelah, sejak dah makin kurang remaja ni, rasanya selera makan tu pun, kalau boleh nak yang pedas-pedas aje. Kalau tak berapa pedas tu, macam tak puas pulak makan. Kalau pedas sangat pun, tak puas jugak makan. Haih lah. Serba-salah semuanya.
Walaupun mama tak puasa, tapi macam letih pulak nak cakap banyak-banyak. Ahaks. Jomlah salin resipi.
TERUNG PEDAS
Bahan-bahan:
1 biji terung - dihiris serong dan digaul garam dan kunyit.
1 labu bawang besar (size M) - ditumbuk
1 ulas bawang putih - ditumbuk
4-5 biji cili api - ditumbuk
Sedikit ikan bilis - ditumbuk
Minyak untuk menumis
Garam, gula secukup rasa
Sedikit kicap
Cara-cara:
1- Panaskan minyak dan goreng terung hingga garing. Ketepikan.
2- Tumis semua bahan tumbuk hingga garing.
3- Perasakan dengan garam dan gula.
4- Renjiskan sedikit kicap. Kacau rata.
5- Masukkan terung dan gaul hingga semua terung disaluti sambal.
6- Siap dan sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment