LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, 12 June 2019

In My Definition of ... Terung Pedas

Assalamualaikum.

Sejak dah makin berusia (amboi. Dah macam warga emas je bunyinya). Yelah, sejak dah makin kurang remaja ni, rasanya selera makan tu pun, kalau boleh nak yang pedas-pedas aje. Kalau tak berapa pedas tu, macam tak puas pulak makan. Kalau pedas sangat pun, tak puas jugak makan. Haih lah. Serba-salah semuanya.



 Cara masak sama je dengan sambal terung pipit ni ha, cumanya kali ni guna terung helang lah pulak. Ada ke gitu? Hehehe.

Walaupun mama tak puasa, tapi macam letih pulak nak cakap banyak-banyak. Ahaks. Jomlah salin resipi.


TERUNG PEDAS 

Bahan-bahan:
1 biji terung - dihiris serong dan digaul garam dan kunyit. 
1 labu bawang besar (size M) - ditumbuk
1 ulas bawang putih - ditumbuk
4-5 biji cili api - ditumbuk
Sedikit ikan bilis - ditumbuk
Minyak untuk menumis
Garam, gula secukup rasa
Sedikit kicap

Cara-cara:
1- Panaskan minyak dan goreng terung hingga garing. Ketepikan. 
2- Tumis semua bahan tumbuk hingga garing. 
3- Perasakan dengan garam dan gula. 
4- Renjiskan sedikit kicap. Kacau rata. 
5- Masukkan terung dan gaul hingga semua terung disaluti sambal. 
6- Siap dan sedia untuk dihidang. 


No comments:

Post a Comment