Assalamualaikum.
Ini adalah cerita super lama, yang tahun bila pun mama tak ingat dah. Masa tu, kat rumah ada pokok terung pipit ni. Pokok tu bukan mama tanam pun, tau-tau je dah tumbuh. Bila dia dah tumbuh tu, mama bela aje le.
Tau jelah pokok terung ni macam mana, sekali dia berbuah, hambik kau. Banyak gila kot. Disebabkan dah tak tau nak buat apa, mama jadikan dia sambal berlado gini. Nampak macam kacang peas kan?
Ada sambal gini bestnya bukan apa, time-time malas, masak nasi je dah cukup, insyaallah boleh settle sepinggan. Mujur kalau sepinggan, takut kang berpinggan-pinggan pulak. Tu lah tu, masak malas, makan kemain rajin.
Resipi sambal sama je dengan mama punya previous resipi sambal, tapi takpe. Jangan risau. Mama is cukup rajin untuk tuliskan semula resipi sambal tu untuk chuolls-chuolls semua.
TERUNG PIPIT BERLADO
Bahan-bahan:
! cawan terung pipit - dibuang tangkai dan direbus hingga empuk.
3 biji hidup*
10 biji cili padi*
1 labu awang besar (size M)*
2 ulas bawang putih*
1 inci belacan*
Segenggam ikan bilis*
Garam, gula secukup rasa.
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
1- Panaskan minyak dan goreng seketika terung pipit yang dah direbus tadi.
2- Semua bahan ditumbuk kasar.
3- Tumis bahan tumbuk hingga garing.
4- Masukkan terung yang telah digoreng. Kacau rata.
5- Perasakan dengan garam dan gula.
6- It's doneeeeeee. Ready to serve.
p/s:
#1- Terung pipit ni quite keras jugak compared to terung biasa. Kalau terung biasa tu, masak kejap je dia dah jadi mushy kan? Yang ni tetap keras kalau kau masak sama macam terung biasa. Boleh tercabut veneer kau nok.
No comments:
Post a Comment