Ada satu hari tu, tertengok kat ig Khairulaming dia buat tauhu ni, terus terliur. Mama ni kalau dah terliur, memang kena buat. Selagi tak buat, memang tak boleh nak move on, asyiklah teringat-ingat aje. Adoiiiilah.
Macam biasa, sebab masa mama buat tu mama ingat-ingat lupa bahan dia,so expect some alteration here and there. Resipi asal boleh tengok kat ig Khairulaming lah.
TAUHU GORENG CRISPY
Bahan-bahan:
4 keping tauhu putih - dibelah 4
5 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar teoung beras
1 sudu besar tepung ubi
1 biji telur
1 sudu kecil cuka makan
1 sudu kecil serbuk pati ayam
Sedikit garam
Sedikit kunyit ( untuk warna)
Sedikit air
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
1- Panaskan minyak.
2- Sementara itu, pukul manja telur dan cuka.
3- Masukkan semua bahan kering dan gaul rata.
4- Masukkan air sedikit demi sedikit hingga dapat kelikatan yang sesuai.
5- Celupkan tauhu kedalam adunan.
6- Goreng hingga kuning keemasan.
p/s:
#1- Kalau boleh, jangan asyik dibalik-balikkan masa menggoreng tu. Tauhu is so fragile, so takut hancur pulak asyik nak balikkan aje.
#2- Serve with sambal kicap for the ultimate satisfaction. Silap-silap boleh menjilat kuali.
No comments:
Post a Comment