LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Monday, 8 April 2019

In My Definition of ... Asam Pedas Tulang

Assalamualaikum.

Moh kita pakat terai resipi ni, biar semua pakat pening beramai-ramai. Hehehe. Nak tau cerita, refer previous entry.

ASAM PEDAS TULANG LEMBU


Bahan-bahan:
1kg tulang lembu - dibersihkan dan ditoskan
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar bawang merah+bawang putih kisar
1 inci halia - dihiris
1 sudu kecil halba
1-2 tangkai daun kari
1 batang serai - dititik
Sedikit air asam jawa
Garam, gula secukup rasa

Cara-cara:
1- Panaskan minyak dan masukkan halba, halia, serai dan daun kari. Tumis hingga naik bau. 
2- Masukkan bawang kisar dan tumis hingga naik bau. 
3- Masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing dan pecah minyak.
4- Masukkan tulang dan gaul rata. 
5- Masukkan air asam dan perasakan. 
6- Tambahkan air dan pindahkan ke periuk tekanan (pressure cooker). 
7- Masak selama 30 minit, hingga daging empuk dan tanggal dari tulang. 
8- Sesuaikan garam dan gula (jika perlu) selepas direleasekan dari pressure. 

p/s:
#1- Daging (especially tulang) kena masak dengan api kecil untuk dia jadi lembut elok. And kena masak super lama. The most effective way adalah guna pressure cooker. Daging lembut elok, tugas masak pun jadi cepat. Senang kerja.
#2- Pressure cooker is a good investment. It worth all the 'ikat perut'. 

No comments:

Post a Comment