This was the dish yang mama masak masa sebelum Ramdahn tu ari lagi. Masa tu, papa kerja, mama tinggal kat rumah dengan anak-anak yang 2 terkecik tu, so masak simple-simple aje udahhh. Along, angah macam biasalah, kalau weekend memang kerja diorang berkampung kat rumah nenek.
Lauk-lauk jenis gini, kalau dapat masak sama macam yang kita makan kat kedai, pada mama, tu dah jadi lah tu. Selalunya, kalau mama masak ayam/daging goreng kunyit ni mesti tak jadi. Padahal goreng kunyit je pun, apa yang susah sangat, kan?! Kalau jadi tu, dia akan macam ada minyak-minyak sikit gitu.
Rupanya, nak buat yang macam kedai tu, kalau daging, kena masak sampai kering dulu air dia, pastu baru masuk minyak dan bahan-bahan lain. Hadoiiiiiiila. Tapi tu lah, nak tunggu kering air daging tu berjanggut gak arrr. I hate waiting.
Apa-apa pun, semoga ada yang dapat manfaat dari resipi ni. Check it out.
DAGING GORENG KUNYIT
Bahan-bahan:
100g daging, dihiris nipis
1 ulas bawang putih, diketuk
1 biji bawang besar (size S), dihiris bulat/wedges
3-4 biji cili padi - dibelah dua
Sedikit sos tiram
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit serbuk lada sulah
Garam,gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
1- Masukkan daging dalam kuali dan masak hingga kering airnya. Alihkan.
2- Msukkan minyak ke dalam kuali dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
3- Masukkan cili padi. Kacau rata.
3- Masukkan sos tiram, serbuk lada putih dan serbuk kunyit. Kacau lagi.
4- Masukkan daging dan gaul rata.
5- Perasakan dengan garam dan gula (jika perlu).
6- Siap dan sedia untuk dihidang.
p/s:
#1- Daging memang akan keluarkan air bila dimasak.
#2- Boleh juga kalau gaulkan daging tu dengan garam dan kunyit dulu sebelum keringkan air.
#3- Boleh tambah apa-apa sayur lain jika suka. Seeloknya sayur yang keras la, macam carrot or kacang panjang,
No comments:
Post a Comment