LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, 15 May 2019

In My Definition of ... Daging Goreng Kunyit

Assalamualaikum.

This was the dish yang mama masak masa sebelum Ramdahn tu ari lagi. Masa tu, papa kerja, mama tinggal kat rumah dengan anak-anak yang 2 terkecik tu, so masak simple-simple aje udahhh. Along, angah macam biasalah, kalau weekend memang kerja diorang berkampung kat rumah nenek. 

Lauk-lauk jenis gini, kalau dapat masak sama macam yang kita makan kat kedai, pada mama, tu dah jadi lah tu. Selalunya, kalau mama masak ayam/daging goreng kunyit ni mesti tak jadi. Padahal goreng kunyit je pun, apa yang susah sangat, kan?! Kalau jadi tu, dia akan macam ada minyak-minyak sikit gitu. 




Rupanya, nak buat yang macam kedai tu, kalau daging, kena masak sampai kering dulu air dia, pastu baru masuk minyak dan bahan-bahan lain. Hadoiiiiiiila. Tapi tu lah, nak tunggu kering air daging tu berjanggut gak arrr. I hate waiting.

Apa-apa pun, semoga ada yang dapat manfaat dari resipi ni. Check it out.

DAGING GORENG KUNYIT

Bahan-bahan:
100g daging, dihiris nipis
1 ulas bawang putih, diketuk
1 biji bawang besar (size S), dihiris bulat/wedges
3-4 biji cili padi - dibelah dua
Sedikit sos tiram
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit serbuk lada sulah
Garam,gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
1- Masukkan daging dalam kuali dan masak hingga kering airnya. Alihkan.
2- Msukkan minyak ke dalam kuali dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. 
3- Masukkan cili padi. Kacau rata. 
3- Masukkan sos tiram, serbuk lada putih dan serbuk kunyit. Kacau lagi. 
4- Masukkan daging dan gaul rata.
5- Perasakan dengan garam dan gula (jika perlu).
6- Siap dan sedia untuk dihidang. 


p/s: 
#1- Daging memang akan keluarkan air bila dimasak. 
#2- Boleh juga kalau gaulkan daging tu dengan garam dan kunyit dulu sebelum keringkan air. 
#3- Boleh tambah apa-apa sayur lain jika suka. Seeloknya sayur yang keras la, macam carrot or kacang panjang, 

No comments:

Post a Comment