LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Sunday 26 May 2019

In My Definition of ... Tauhu Sumbat Favourite Mak Mertua

Assalamualaikum.

Tak ingat bila and kenapa, tapi ada satu hari tu mama beli tauhu banyak betul, adalah kot dalam 10 keping. Masa yang beli tu, tak ingat mama buat masak apa. Lepas tu ada lebih banyak lagi. Apa lah nak buat ni, kan. Kang lagi lama simpan, memang ke tong sampah lah jawabnya.

Hari yang kitorang baru sampai dari JB tu, disebabkan taktau nak masak apa, and nak cukupkan syarat nak bersayur dalam masa yang cepat, mama decide untuk buat tauhu sumbat. Tauhu sumbat ni simple je nak membuatnya, yang penting kuah dia tu. Kalau sedap kuah dia, memang lajak kau makan, sedar tak sedar, dah habis sepiring.




MIL suka eh tauhu ni. Memang lah dia tak cakap or puji yang mama masak tu sedap, tapi bila dia minta untuk habiskan semua tauhu tu, boleh agaklah kan? Hehehe. Kalau benda tak sedap, makan satu buat syarat merasa jelah, ye dak? Hehehe. Well, apa jelah yang mama masak tak sedap? 

Jom, sreenshot resipi. Mana tau raya ni nak buat open house ke kan. Bolehle kome menghidangkan ni. 

TAUHU SUMBAT
Bahan-bahan:
3-4 keping tauhu - digoreng garing
Segenggam taugeh - dibersihkan
1/2 batang carrot - dipotong mancis
1 sudu besar bawang kisar
1 sudu besar sos tiram
Sedikit kiub ayam
Kuah kacang instant
1 sudu besar pes otak udang
Garam, gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
1- Panaskan minyak dan tumis bawang kisar hingga naik bau. 
2- Masukkan taugeh dan carrot, dan kacau rata. 
3- Masukkan sos tiram dan kiub ayam. Kacau rata. Masukkan garam jika perlu. 
4- Setelah sayur sedikit layu, padamkan api dan ketepikan. 
5- Dalam periuk yang berlainan, sediakan kuah kacang instant mengikut arahan pada peket.  
6- Panaskan kuah kacang dan masukkan pes otak udang. Kacau rata. 
7- Sesuaikan rasa garam dan gula pada kuah kacang. 
8 - Setelah kuah mendidih seketika, padamkan api. 
9- Sementara tu, potong 2 setiap tauhu tadi dan belah sikit dibahagian tengah tauhu dan jadikan seperti poket. 
10- Isikan sayur goreng tadi ke dalam poket tauhu tadi. 
11- Siap dan sedia untuk dihidang. 

p/s:
#1- Mama tak pernah beli kuah kacang instant. Selalunya mama frozenkan lebihan kuah sate. Kuah ni nanti macam-macam boleh buat, contoh macam yang ni lah. Another example: Pecal, Served dengan Coq udang or cakoi. 
#2- Kalau takmau or takde yang instant, boleh refer resipi kuah kacang simple cara mama. 



No comments:

Post a Comment