Tajuk makanan macam kontroversi sangat. Kau jangan salah anak ikan sudah. Kalau anak ikan kau buat hal, eloklah kau sambalkan aje dia. Biasa dia tuh. Hahaha.
Mama tak tau apa nama ikan ni, yang pastinya ikan dia putih-putih, kecik je. Tapi ikan fresh le, bukan ikan kering. Kalau omputih dia panggil fishbait kalau tak salah. Kalau tak salah lah. Kalau salah, korang jangan hentam mama pulak. I is tak kalis kecam. (Baru tau rupanya ikan ni nama dia IKAN BULU AYAM)
source: Dapur Kjee |
First time jugak mama try masak ni. Papa kata dulu masa kecik-kecik nenek selalu masak buat cekodok garing-garing. Mama syak, ikan ni lah yang orang guna buat ikan kering bulu ayam tu.
source: Owner |
SAMBAL GARING IKAN BULU AYAM
Bahan-bahan:
100-200g ikan bulu ayam fresh - dibersihkan
1 sudu besar bawang kisar
2 sudu besar cili kisar
1 tangkai daun kari
1 labu bawang besar - dipotong bulat
Sedikit hirisan cili merah
Garm, gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
1- Goreng ikan bulu ayam hingga garing. Tos dan ketepikan.
2- Tumis bawang kisar dan daun kari hingga naik bau.
3- Masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing.
4- Perasakan dengan garam dan gula.
5- Masukkan bawang dan cili hiris. Kacau hingga bawang sedikit layu.
6- Masukkan ikan dan gaul rata.
7- Siap dan sedia untuk dihidang.
p/s:
#1- Sedap ni makan dengan nasi panas, pastu curah kicap sikit. Makkkkk... sedapnya.
#2- Ikan ni leceh masa nak bersihkan tu. Memang bercinta. Mama dah lah memang anti dengan benda lambat kerja ni. Tapi sebab teringin, terpaksa buat jugaklah.
No comments:
Post a Comment