LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Friday 17 May 2019

In My Definiton of ... Kambing Perap Paling Simple

Assalamualaikum.

Tak sangka anak-anak bujang mama yang picky eater tu, especially Angah pun suka makan kambing. Kambing kat rumah mama ni kambing bakor je yang jalan. Kalau yang lain, tak payahlah. Buat sakit hati je masak penat-penat.

Grilled lamb, served with cheesy macs and air-fried potatoes. Underneath lamb is coleslaw.

Ni version lebih simple as compared to the previous version. Time-time rajin, bolehlah pakai version 1, tapi bila malas kita upgrade ke version 2. Masih sama-sama sedap. No doubt.

Salin, eh, screenshot resipi lekaih.

KAMBING PERAP

Bahan-bahan:
500-600g kambing - dibersihkan dan ditoskan
3 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 sudu kecil lada hitam biji - ditumbuk halus
Sedikit kicap pekat
Sedikit sos tiram
Sedikit serbuk lada hitam halus *optional
Sedikit serbuk lada sulah
Garam, gula secukup rasa

Cara-cara:
1- Satukan semua bahan (kecuali kambing) dan gaul rata. 
2- Masukkan kambing dan ratakan bahan perap tadi. 
3- Seeloknya dibiarkan perap semalaman sebelum dimasak. 

p/s:
#1- Mama selalu masak kambing ni guna airfryer je, 180C, 10 minit. Kalau nak lemak dia garing sikit, mungkin boleh tambah lagi 2-5minit.
#2- Sos perap dia yang terlebih-lebih tu nanti panaskan dan tambah sikit sos cili + crushed blackpepper , dah boleh jadi sos blackpepper. Simple. Benda boleh mudah, buat apa nak susah-susah. Hihihi. (Nak lagi sedap, curah lemak dia yang cair masa masak dalam airfryer tu dalam sos dia - masa masak la, jangan buat masa nak makan tu. Takut muntah pulak karang). Hohoih. Kau jangan tanya kenapa koleterol ko tinggi. 





No comments:

Post a Comment