LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Sunday 26 May 2019

In My Definition of ... Sayur Campur Campak-campak

Assalamualaikum.

Macam mama tak rajin masak sayur eh kalau tengokkan dari resipi yang di share. Masam, bukan mama tak masak, tapi tak tershare. So, hari ni meh mama share. Kalaupun tajuk mama takde tulis campak-campak, hakikatnya, semua jenis masakan mama adalah masakan campak-campak. Masakan diluar kategori campak-campak is really not me. I is kurang sabar. Semua benda nak cepat je. Masa tu, masa.


Mama selalu berangan nak presentation tu macam ala-ala kat restaurant gitu. Tapi, tu lah tu, fail lagi ni. Still a lot to learn bab plating ni.

Cakap pasal sayur campur ni, arwah FIL suka nau kalau mama yang masak sayur ni. Pernah dia siap request mama yang masakkan. Padahal, MIL pun dah tentu-tentu tahu masak ni, kan. Tapi tulah, walaupun kita menggunakan bahan yang sama, still air tangan tu lah yang kita tak boleh nak lawan. Lagi satu, mama kalau masak sayur, mama tak masak lama-lama. Baru lah bila makan tu ada crunch sikit. Sebab tu lah kot FIL suka? Entahlah.

Jejom screenshot resipi beramai-ramai. 


SAYUR CAMPUR


Bahan-bahan:
5-6 ekor udang - sebagai rencah
1/2 batang carrot - dipotong mancis
4-5 batang baby corn - dipotong serong
1 stalk brocoli - dipotong kasar
Sedikit cendawan tiram
1 sudu besar bawang kisar
Sedikit sos tiram
Sedikit kiub ayam
Garam, gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
1- Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. 
2- Masukkan udang dan masak hingga udang sedikit layu. 
3- Masukkan semua sayur (kecuali cendawan). Tambahkan sedikit air jika perlu. Kacau rata. 
4- Setelah sayur agak layu masukkan cendawan. Kacau rata.
5- Masukkan sos tiram dan sedikit kiub ayam. Kacau lagi. Masukkan garam jika perlu. 
6- Siap dan sedia untuk dihidang. 


p/s:
#1- Udang boleh digantikan dengan ikan bilis tumbuk, fishball atau fishcake sebagai rencah. Atau mana-mana haiwan yang dirasakan sesuai. Atau tak payah letak langsung, kalau dah hapah haiwan pun takde. 
#2- Sayur tak perlu dimasak lama-lama untuk preserve the nutrient content dalam sayur tu. Lagi satu, better semua sayur dibasuh terlebih dahulu sebelum dipotong. Ni pun sama, untuk preserve vitamin/khasiat yang ada dalam sayur tu. Sebab ada vitamin yang larut air, so kita takmau vitamin apa semua hanyut pergi bersama dengan air basuhan kita tu.

No comments:

Post a Comment