Karipoley is daun kari in Tamil.
To cut the story short, it is "Daging Daun Kari". Nampak tak tu daun kari sama banyak dengan daging? Hahaha.
Nak masak ni adalah paling senang, sebab paling cincai sekali. Hahaha. Walaupun cincai, tetapppp sedap, uolsss. Bulan puasa ni kan, kita trylah something new, something unusual dari yang kita selalu masak. Ah gittewwww! Hahaha.
Oh, by the way, mama guna yang terpaling lembut sekali. Entah apa lah nama dia. Hahaha. Sebab tu boleh masak dengan cepat. Kalau korang guna daging jenis lain, makesure korang ikut masa dia lah, ye?
Puasa-puasa ni letihlah nak cakap banyak. Uolsss check it out lah resipi ni, ye.
DAGING KARIPOLEY
Bahan-bahan:
200-300 gram daging, dihiris
3 tangkai daun kari
4 biji cili kering - di potong kasar
1 biji bawang Holland - dipotong wedges
1 inci halia - dihiris nipis
1 sudu besar rempah perap ayam (cc: Ayam berempah)
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit sos tiram
Sedikit kicap pekat (untuk color)
Sedikit minyak untuk menumis
Garam, gula secukupnya
Cara-cara:
1- Gaul daging dengan garam dan kunyit. Panaskan periuk/kuali dan masukkan daging. Masak hingga air daging kering.
2- Dalam kuali yang berasingan, panaskan minyak dan masukkan semua bahan hiris. Kacau dan masak hingga naik bau.
3- Masukkan rempah perap ayam. Masak hingga rempah agak garing.
4- Masukkan kicap dan sos tiram. Kacau rata.
5- Masukkan daging dan kacau hingga semua daging berjaya disaluti dengan kuah.
6- Adjust garam dan gula hingga secukup rasa.
7- It's donnneeeee. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment