Dari dulu, kalau ikan cencaru ni, memang mama tak berapa minat sangat. Setiap kali beli ikan cencaru, mesti buat sumbat belakang je. Yang ni je mama layan. Dulu, masa kat asrama, kalau time ikan cencaru je, time tu lah tiba-tiba mama jadi seorang yang tak makan ikan. Hahaha. Kalau tak makan ikan ( atau apa-apa lauk yang dihidangkan time tu), makcik DS akan bagi lauk lain. Selalunya telur lah. Telur masak kicap pun sedap oiiii masa tu.
Cara mama nak cepat kerja, hari yang mama beli ikan tu, terus siapkan sambal and dah siap sumbat apa semua, balut dengan cling wrap sekor-sekor, pastu masukkan dalam ziplock bag, frozenkan. Bila nak guna, ambil ikut berapa yang kita nak.
Abaikan nama kat bag tu ye, bag recycled. Harap maklum. |
Macam time yang mama masak ni tu ari, masa tu baru balik dari Jb. Sampai rumah dah dekat pukul 6. Kalau ikut semua baru nak buat time tu, mana nak sempat makanan siap sebelum waktu berbuka. Dahlah time tu MIL ada kat rumah mama, takkan nak masak ala kadar je (walaupun dia tak kisah pun). Nasib baik ada ikan ni, nampak meriahlah sikit meja makan tu ha.
Jom, jom. Jangan lupa screenshot masuk dalam gallery ampa.
IKAN CENCARU SUMBAT
Bahan-bahan:
5-6 ekor ikan cencaru - dibelah belakang dan dibersihkan.
10 biji cili kering - direndam hingga kembang*
1 labu bawang besar*
1 ulas bawang putih *
Sedikit asam jawa*
Sedikit belacan*
Garam, gula secukupnya*
Cara-cara:
1- Gaul ikan dengan garam kunyit dan ketepikan.
2- Tumbuk semua bahan bertanda * hingga lumat.
3- Sumbatkan sambal ke dalam ruang perut ikan. Kemaskan isian supaya takde yang bersepai.
4- Panaskan minyak dan goreng hingga ikan garing.
p/s:
#1 - Minyak untuk goreng ikan tu jangan terlalu banyak. Ikan separuh (or less) tenggelam pun takpe. Sambal tu memang dia akan keluar sikit masa menggoreng.
#2- Ada orang yang masak dulu sambal tu, lepas tu baru sumbat dan goreng ikan tu. Ikut suka tekak korang lah nak macam mana.
No comments:
Post a Comment