LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, 16 May 2019

In My Definition of ... Nasi Ayam Hainan

Assalamualaikum.

Apa beza eh nasi ayam Hainan dengan nasi ayam Malaysia? Nasi ayam Malaysia tu nasi ayam yang biasa kita makan tu lah. Alalalalalah. Setelah menggoogle,

Hainanese chicken rice is a dish of poached chicken and seasoned rice, served with chili sauce and usually comes with cucumber garnishes.- Wikipedia  
Beza dia adalah pada poached chicken, means that ayam tu direbus (lebih kuranglah), at low heat. Selalunya rebus dalam stock la, bukan rebus dalam air paip kosong macam biasa kita rebus telur tu. 

Example of poaching chickens
(source: Wikipedia)

Dekat Malaysia ni ada very wide range of nasi ayam, so cara penyediaan ayam tu pun berbeza-bezalah. Dah bercampur-aduk resipi sana sini sinun. Ni kalau founder dia nak claim tu dia punya pun dia pening. Sebab macam dia punya, tapi macam bukan. On top of that, of courselah mama punya resipi ni. Hehehe. Punyalah senang nak masak, bayangkanlah, mama start masak pukul 6 petang, pukul 6.45 petang dah siap dah. Sedap pulak tu. <-- yang ni penting kena habaq. Haha.

Mai salin resipi lekaih. 

NASI AYAM HAINAN

Bahan-bahan:
1 biji bawang besar (size S)- dihiris 
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - diketuk sedikit dan dihiris kasar
1 helai daun pandan - disimpul
Rempah tumis 3 beradik
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
1- Panaskan minyak dan masukkan rempah tumis dan daun pandan. 
2- Setelah naik bau, masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga bawang kekuningan dan padamkan api. 
3- Asingkan bahan tumis kepada 2 bahagian - 1 bahagian untuk sup, 1 bahagian untuk nasi. 

NASI
Bahan-bahan: 
3 cawan beras - dibasuh dan diketepikan.
1/2 kiub ayam
Garam, gula secukup rasa
Sedikit butter (Mama guna minyak sapi)

Cara-cara:
1- Masak nasi seperti biasa dengan menggunakan rice cooker. Sukatan air juga seperti biasa. 
2- Masukkan bahan tumisan tadi. 
3- Masukkan kiub ayam, dan sesuaikan rasa dengan garam dan gula. 
4- Masukkan butter/ marjerin/minyak sapi dan gaul rata nasi tu. 
5- Nasi akan masak elok seperti nasi putih. 

SUP AYAM
Bahan-bahan: 
9 ketul ayam 
1 sudu besar bawang kisar
1 sudu kecil rempah kurma
1 kiub ayam *optional
Sedikit serbuk lada sulah *optional
Garam, gula secukup rasa

Cara-cara:
1- Masukkan ayam dan air ke dalam periuk. 
2- Masukkan bawang kisar dan bahan yang telah ditumis tadi.
3- Masukkan rempah kurma dan kiub ayam.
4- Biarkan mereneh hingga ayam masak elok. 
5- Perasakan dengan garam dan serbuk lada sulah (jika suka)
5- Asingkan ayam yang akan digunakan nanti. 

AYAM
Bahan-bahan: 
9 ketul ayam - yang telah diasingkan dari sup
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
Sedikit garam
Sedikit daun bawang yang dihiris *mama ambil bahagian berbawang yang putih je


Cara-cara:
1- Satukan semua bahan dan perap seketika.
2- Masak dalam airfryer pada suhu 180C, selama 10 minit. 
3- Siap dan boleh dihidang.
4- Lebihan sos dipanaskan hingga merenih dan dihidangkan sekali.

SOS CILI
Bahan-bahan: 
3 biji cili hidup
5 biji cili padi
3 ulas bawang putih
Sedikit sos cili
Sedikit cuka
Garam, gula secukup rasa

Cara-cara:
1- Semua cili dan bawang dikisar ikut konsistensi yang disukai. 
2- Masukkan bahan yang telah dikisar ke dalam periuk. 
3- Masukkan semua bahan lain dan masak hingga mendidih. 
4- Sesuaikan rasa dengan gula dan garam. Sedia untuk dihidang. 


p/s:
#1- To serve, ikut creativity masing-masinglah macam mana. Paling basic, semua component mau ada lah. Nasi, ayam, sup, 2 jenis sos-sos hitam dan sos merah dan sayur-sayur. 
#2- Kalau tak mau ayam yang hitam ni, ampa boleh ja pakai ayam putih yang ampa dah keluarkan dalam sup tadi tu. 
#3- Oh, yang tumis asing ni, orang panggil tumis darat. Pada mama, tumis darat ni sangat menjimatkan masa. 
#4- Ayam tu boleh je kalau nak pakai whole leg (macam dalam gambar dari wiki tu). 9 ketul ayam tu tak cukup pun untuk 4 orang kami makan semalam. 
#5- Insyaallah, korang takkan menyesal try resipi ni, sebab dia punya sedap tu sampai sebutir nasi pun takde tertinggal. Serius ni, bukan exeggerate tau. 














No comments:

Post a Comment